Vesti

Održana zajednička sednica Odbora za zdravlje i socijalnu politiku i Odbora za lokalni ekonomski razvoj

Konstitutivna sednica SKGO Odbora za zdravlje i socijalnu politiku održana je 15.10.2020. godine u Kuršumliji, a narednog dana i zajednička sednica sa članovima Odbora za lokalni ekonomski razvoj. Skup je organizovan kako uz fizičko prisustvo članova Odbora uz poštovanje epidemioloških mera, tako i onlajn, posredstvom video linka. 

Na predlog Bobana Đurovića, predsednika opštine Vrnjačka Banja i predsednika Odbora za ZSP, usvojena je inicijativa za formiranje Radne grupe za banjski turizam, a pružena je i podrška lokalnim samoupravama za upravljanje kulturnim nematerijalnim nasleđem. Detalji druge inicijative će biti predstavljeni na Odboru za obrazovanje, kulturu, sport i omladinu.

Usvojen je i plan rada Odbora u narednom periodu i posebno je naglašena potreba uspostavljanja saradnje sa relevantnim odborima Skupštine Republike Srbije, uz organizaciju zajedničkih slušanja na značajne teme. Takođe, preporučeno je da se, poput ove, sednice organizuju u saradnji sa drugim odborima, sa intersektorskim temama.

Preporuke za dalje unapređenje rada SKGO u oblasti zdravlja i socijalne politike:

  • Uspostavljanje i razvoj međunarodne, pre svega regionalne saradnje iz tema koje su u delokrugu rada Odbora, kao i aktuelnih intersektorskih tema (banjski turizam, integrisane usluge, zdravlje u svim politikama).
  • Uz postojeće strateške pravce definisane Strateškim planom SKGO, nastaviti sa podrškom gradovima i opštinama u unapređenju dostupnosti i stanja hitne medicinske pomoći u Srbiji i Fonda za socijalne usluge.
  • Razviti modele akata za dodatnu podršku deci i porodici.

Osnovna tema zajedničke sednice dva Odbora bili su potencijali za razvoj turizma, a istaknuta je kvalitetna saradnja sa SKGO u vezi za izmenama i dopunama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara. Kao predlog za buduće inicijative rada Odbora date su aktivnostikoje će dobiti primenu kroz zakonske okvire a sve u cilju unapređenja turizma (turizam ima veliko učešće u BDP, ima veliki broj zaposlenih, velike kompanije u Srbiji koje imaju viška novca taj novac rado plasiraju u sektor turizma).

Među dodatnim inicijativama našlo se i promovisanje JLS kao turističkih destinacija i izdvajanje posebnog i većeg budžeta u okviru Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koji će se bazirati isključivo na podsticanju investicija u turističke destinacije koje su prepoznate kroz Strategiju razvoja turizma JLS. Takođe, konstatovano je da nedostaje aktivniji marketing postojećih turističkih destinacija JLS. 

Jedan od predloga koji je pomenut tokom zasedanja je inicijativa za korigovanje politike subvencionisanja putem vaučera – dosadašnja politika vaučera da se u narednom periodu primenjuje kod manje razvijenih opština kako bi pomogla povećanju posećenosti ovih manje atraktivnih mesta, a da se kod razvijenih opština, banjskih odredišta kao što su Vrnjačka banja, Sokobanja, deo vaučera preusmeri na kreiranje turističkih sadržaja jer je to ono što nedostaje u ovim banjama. 

Konstatovano je da je sve zahteve potrebno konkretizovati i usmeriti prema nadležnom ministarstvu, a predviđeno je i formiranje Radne grupe dva Odbora koja će tesno sarađivati sa nadležnim ministarstvom.