Vesti

Prva sednica Odbora za ekonomski razvoj SKGO u novom sazivu

Prva, konstitutivna sednica Odbora za ekonomski razvoj održana je 15. oktobra 2020. godine, u Prolom Banji. Odbor je konstituisan uz prisustvo ukupno 16 članova, a sednicom je predsedavao Radoljub Vidić, predsednik opštine Kuršumlija. Za zamenika predsedavajućeg Odbora izabrana je Biljana Mitić, zamenica predsednika opštine Osečina.

Sednicu je otvorio generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić koji je istakao značaj participacije članova Odbora kroz sugestije i ideje na planu ekonomskog razvoja. Takođe, ukazao je na važnost  multidisciplinarnog i  višesektorskog  pristupa  u rešavanju pitanja na lokalnom nivou. Pomenut  je i značaj  Zakona o planskom sistemu, pitanja podsticaja privredi na lokalnom nivou, kao i na  pitanje  o  izmenama  Zakona o naknadama, o kome se diskutovalo na sednici Predsedništva SKGO.

Članovima Odbora ukratko je predstavljena struktura i pravci delovanja SKGO, kao i rezultata rada Odbora u prethodnom periodu - izmene zakonskih i podzakonskih akata u pravcu unapređenja poslovne klime na lokalnom nivou: Zakon o ulaganjima, Uredba o uslovima, načinu i postupku pod kojim se građevinsko zemljište u javnoj svojini može otuđiti ili dati u zakup po ceni manjoj od tržišne cene, odnosno sa zakupninom ili bez naknade, kao i uslove način i postupak razmene nepokretnosti, Uredbe o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija. Takođe, jedan od rezultata rada prethodnog saziva Odbora je i formiranje Radne grupe za unapređenje poslovnog okruženja na lokalnom nivou. Istaknut je rad Odbora u oblasti jačanja lokalnog investicionog ambijenta i instrumentima podrške i saradnja sa relevantnim akterima na nacionalnom nivou. Predstavljene su aktivnosti i rezultati koje SKGO realizuje kroz Program „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu pridruživanja EU“ u partnerstvu sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona (SALAR) u oblasti unapređenja poslovne klime na lokalnom nivou: izrada Priručnika za pripremu i sprovođenje projekata po modelu JPP, izrada Priručnika za analizu lanca vrednosti, obuke za eUpravu, ažuriranje modela AP, itd.

Predstavik Ministarstva privrede Branislav Pejčić upoznao je prisutne sa Analizom efekata dodele sredstava podsticaja i drugih instrumenata podrške investicionim projektima koji se realizuju ističući  Analizu kao dobar polazni osnov za široku sliku o politici podsticaja: koje su koristi te politike, rezultati ali i negativne strane. Program lokalnog ekonomskog razvoja, kao i njegov značaj u cilju konkretizacije mera za privlačenje investicija, ali i definisanju direktne podrške postojećoj privredi na lokalnom nivou predstavio je Vladimir Grujović, stručni saradnik u oblasti izrade Programa LER-a.

Program razvoja turizma JLS, predstavila je Renata Pindžo iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija osvrćući se  na efekte koje je pandemija izazvala sektoru turizma i ugostiteljstva i transporta, kao i buduće mere koje će biti preduzete od strane Ministarstva u cilju prevazilaženja problema. U toku izlaganja istaknuta je važnost pravljenja razlike između turističkih destinacija i JLS, te da Pravilnik omogućava da više JLS koje čine jednu prirodnu destinaciju mogu doneti jedinstven Program razvoja te destinacije.

Ljiljana Simić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predstavila je LEADER pristup, kao odlični alat za mobilizaciju sopstvenih potencijala lokalnih zajednica u cilju podrške lokalnom ekonomskom razvoju, dok je temu ruralne infrastrukture predstavio Andrija Pejović,  EPCCO kroz kratak pregled zaključaka iz Analize Upitnika o stanju i potrebama ruralne infrastrukture koja je sprovedena tokom maja i juna 2020.

Privreda ruralnih sredina, povećanje budžeta za poljoprivredu i ruralni razvoj,  brendiranje  JLS  i poslovni saveti, zatim pitanja teritorijalnih partnerstava za razvoj ruralnih sredina su pitanja koja su podstakla  diskusiju članova i istakla u prvi plan moguće teme kojima će se Odbor u narednom periodu baviti.

Zajednička sednica odbora

Narednog dana, 16. oktobra održana je zajednička sednica dva odbora SKGO, Odbora za ekonomski razvoj i Odbora za zdravlje i socijalnu politiku uz inicijativu formiranja Radne grupe za banjski turizam koja će tesno sarađivati sa nadležnim ministarstvom. Cilj Radne grupe je konkretizacija zahteva koji bi mogli dobiti svoju primenu kroz zakonske okvire, a sve u cilju unapređenja turizma.

Na zajedničkoj sednici pored akcenta na oblast turizma, istaknuta je kvalitetna saradnja sa SKGO u vezi sa izmenama i dopunama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Inicijative koje su pokrenute drugog dana sednice:

  • Promovisanje JLS kao turističkih destinacija;
  • Izdvajanje posebnog i većeg budžeta u okviru Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koji će se bazirati isključivo na posticanju investicija u turističke destinacije koje su prepoznate kroz Strategiju razvoja turizma JLS;
  • Veći fond za razvoj hotelske industrije;
  • Aktivniji marketing postojećih turističkih destinacija JLS;
  • Regionalno prikazivanje turističkih potencijala Srbije putem Turističke organizacije Srbije;
  • Korigovanje politike subvencionisanja putem vaučera – dosadašnja politika vaučera da se u narednom periodu primenjuje kod manje razvijenih opština kako bi pomogla povećanju posećenosti ovih manje atraktivnih mesta, a da se kod razvijenih opština, banjskih odredišta kao što su Vrnjačka Banja, Sokobanja, deo vaučera preusmeri na kreiranje turističkih sadržaja jer je to ono što nedostaje u ovim destinacijama.
  • Mogućnosti za uključivanje u evropska udruženja, kao što je Evropsko udruženje banja.