Vesti

Konstituisan Odbor SKGO za sistemska pitanja i upravu

Prva, konstitutivna sednica odbora za sistemska pitanja i upravu, održana je 29. oktobra 2020. godine elektronskim putem. Sednicom je predsedavao Zdravko Mladenović, predsednik opštine Batočina. Za zamenika predsedavajućeg izabran je gradonačelnik grada Vranja Slobodan Milenković.

Članovima Odbora ukratko je predstavljena struktura i pravci delovanja SKGO, kao i rezultati rada Odbora u prethodnom periodu.

U okviru programskog dela sednice, zamenik generalnog sekretara Nikola Tarbuk informisao je članove Odbora o izradi Strategije reforme javne uprave i Programa reforme sistema lokalne samouprave.

Na dnevnom redu konstitutivne sednice našle su se i najvažnije aktivnosti projekta „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi – faza 2”. Takođe, članovi Odbora bliže su upoznati sa učešćem predstavnika Stručne službe SKGO u radu radne grupe za izradu Okvira kompetencija za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave.

Novak Gajić, šef Odeljenja za politički sistem lokalne samouprave predstavio je Etički kodeks funkcionera lokalne samouprave koji je Stalna konferencija gradovi i opština objavila 2019. godine.

Posebna pažnja posvećena je i predstavljanju serije modela sporazuma o međuopštinskoj saradnji u 15 oblasti od značaja za lokalnu samoupravu.