Vesti

Gradskoj opštini Vračar dodeljena nagrada za pristupačnost

Gradska opština Vračar dobitnik je nagrade koju Zaštitnik građana, u saradnji sa Timom za socijalno uklјučivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Stalnom konferencijom gradova i opština , četvrti put dodelјuje gradovima, opštinama i gradskim opštinama u Republici Srbiji, koji su u prethodnoj godini najviše doprineli razvoju svih oblika pristupačnosti na svojoj teritoriji, odnosno u svom okruženju. Dodela nagrada, priznanja, pohvala i zahvalnica jedinicama lokalne samouprave organizovana je 30. oktobra 2020. godine u Klubu poslanika. 

Nagrada GO Vračar dodelјena je za kontinuirani rad na unapređenju pristupačnosti kroz realizaciju planiranih aktivnosti za 2019. godinu u okviru Akcionog plana za sprovođenje Strategije za unapređenje pristupačnosti Gradske opštine Vračar za period od 2018. do 2025. godine. Priznanje za kontinuirani rad na pravovremenom planiranju i unapređenju pristupačnosti dobila je Opština Svilajnac, dok je priznanje za doprinos unapređenju pristupačnosti gradskog jezgra dobio Grad Niš.

U uvodnom obraćanju tokom dodele nagrada, Zaštitnik građana Zoran Pašalić istakao je da se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju sa preprekama pri kretanju, korišćenju javnog prevoza, kao i ostvarivanju prava na informisanje i komunikaciju. On je naglasio da je u svom radu primetio da su neretko nepristupačne upravo ustanove i institucije kojima građani treba da pristupe kako bi ostvarili svoja elementarna prava.

Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO izjavio je da je potrebno da se više lokalnih samouprava uklјuči o ovakve projekte jer predstavlјaju primere kako se prave iskoraci u pobolјšanju položaja osoba sa invaliditetom.

Predstavnica Tima za socijalno uklјučivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije Dragana Jovanović Arijas istakla je da Srbija ima dobru zakonsku regulativu za obezbeđenje pristupačnosti ali da primena u praksi treba da bude bolјa i napomenula da ovakvi projekti razvoja pristupačnosti mogu da budu dobar primer za nacionalni nivo.

Brošura - Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti za 2019. godinu