Vesti

Dijalog o zdravstvenoj politici u Zrenjaninu

U okviru projekta Primarna zdravstvena zaštita na Balkanu, koju sprovodi Kanadska agencija za medjunarodni razvoj u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, a u koji je aktivno uključena i SKGO preko svog predstavnika, u Zrenjaninu je 07. i 08. aprila ove godine održana radionica, na temu socijalnog dijaloga u odnosu na reformu PPZ.
Učesnici su bili predstavnici 10 pilot domova zdravlja, predstavnici njihovih lokalnih samouprava, zavoda za javno zdravlje, korisnika usluga, kako bi se diskutovalo o ključnim činiocima koji utiču na dostupnost i pristupačnost uslugama PPZ u Srbiji. Skupu je prisutvovao ministar zdravlja, Tomica Milosavljević, pomoćnica ministra zdravlja, Zorica Pavlović, konsultant OPM, Andjela Tejlor, dr Brajan Poter, vodja tima u projektu „ Podrška primeni kapitacije u PPZ u Srbiji“. Ispred SKGO bila je prisutna sekretarka Odbora za društvene delatnosti, Jasmina Tanasić. Opštine koje su kao pilot projekat uključene u reformu PPZ preko svojih domova zdravlja su: Bačka Topola, Novi Sad, Zrenjanin, Stari Grad, Obrenovac, Kragujevac, Užice, Zaječar, Niš, Doljevac, Kraljevo.

Srbija ima dugu tradiciju organizovanja i pružanja primarne zdravstvene zaštite i trenutno se nalazi u procesu reforme sistema zdravstvene zaštite koji obuhvata: finansiranje, organizacione promene, decentralizaciju, kvalitet i promene vezane za plaćanje davalaca usluga i odgovornosti. Zdravstveni sektor se uredjuje prema nedavno usvojenim zdravstvenim zakonima i strateškim dokumentima kao što su Strategija smanjenja siromaštva i Bolje zdravlje za sve u trećem milenijumu. Učesnici su bili predstavnici 10 pilot domova zdravlja, predstavnici njihovih lokalnih samouprava, zavoda i Instituta za javno zdravlje, korisnika usluga.

U okviru ovog drugog kruga dijaloga vezanog za reformu zdravstvene politike u Srbiji, predstavljen je nacrt protokola o saradnji lokalnih samouprava, ustanova primarne zdravstvene zaštite i korisnika usluga na lokalnom i regionalnom nivou. U izradi ovog dokumenta učestvovali su predstavnici lokalnih samouprava Novog Sada i Kraljeva, kao i Odbor za društvene delatnosti SKGO.

Nacrt ovog protokola treba da prodje ocenu Ministarstva zdravlja, a zatim da se prakticno ugradi , čime bi se ostvario socijalni dijalog svih zainteresovanih strana vezanih za zdravstvenu zaštitu na lokalnom nivou.