Vesti

Održane obuke za komunalne inspektore

Od 28. oktobra do 20. novembra Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizovala je četiri vebinara „Komunalna inspekcija”. Obuke je pohađalo 157 inspektora iz 75 lokalnih samouprava.

Ova obuka, kao deo Sektorskog programa kontinuiranog stručnog usavršavanja za zaposlene u JLS za 2020. godine, obuhvatila je sve programom predviđene teme: pojam i karakteristike inspekcijskog nadzora, te kompletan pravni okvir komunalnog inspekcijskog nadzora, kao i sve aspekte preventivnog delovanja, koordinaciju i saradnju u inspekcijskom nadzoru, procenu rizika i upravljanje rizicima, kao i sadržinu plana i metodologiju planiranja inspekcijskog nadzora.

Obrađene su i specifičnosti u primeni Zakona o inspekcijskom nadzoru u oblasti komunalne inspekcije, vrste nadzora, vršenje inspekcijskog nadzora i mere. Takođe, poseban osvrt tokom obuke bio je na upravno izvršenje, kao i institute pritužbe i žalbe, i kaznene mere. Pored toga, bilo je reči i o funkcijama i mogućnostima koje nam pruža E-inspektor.

SKGO je realizovala ovu aktivnost u sklopu projekta „Institucionalna podrška SKGO – treća faza“, koji podržava Vlada Švajcarske.