Vesti

Donacija za male opštine

Stalna konferencija gradova i opština i Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GTZ) organizovale su 1. aprila 2008. godine u Skupštini grada Beograda potpisivanje ugovora o donaciji vezanој za upravljanje komunalnim vodama, komunalnim otpadom i energetskom efikasnošću u 2008. godini, a u okviru programa “Modernizacija komunalnih usluga”.

Ugovori su potpisani sa predsednicima 16 opština koje imaju do 40000 stanovnika, odabranim na osnovu konkursa za dostavljanje predloga zaključenog 28. februara 2008. godine. Opštine koje su potpisale ugovor su: Aleksandrovac, Raška, Topola, Ub, Arilje, Bačka Topola, Varvarin, Veliko Gradište, Vrnjačka Banja, Babušnica, Ćićevac, Majdanpek, Mali Zvornik, Svilajnac, Žitište i Golubac.

Vrednost ovog projekta iznosi oko 320.000 evra, a sredstva su namenjena realizaciji 16 projekata, uz sopstveno učešće opština u iznosu od približno 380.000 evra. Donacije predstavljaju 50% od vrednosti planirane opštinske investicije, do maksimalnog iznosa od 30.000 evra po projektu. Navedeni iznos uključuje i stručnu podršku eksperata u planiranju i tehničkom izvođenju projekata.

Ovi projekti su od velikog značaja za male opštine koje nemaju dovoljno mogućnosti za razvoj održivih strategija i investiranje u infrastrukturu. Program GTZ “Modernizacija opštinskih usluga”, u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO), već pet godina sprovodi projekat finansiranja i tehničke pomoći srpskim opštinama u ime Ministarstva za ekonomsku saradnju SR Nemačke.

Od 2004. do 2007. godine realizovano je ili su u toku 73 projekta u ukupnoj vrednosti od približno 3 miliona evra, od čega su nemačke donacije u iznosu od približno 1 milion evra.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su predstavnici Vlade Republike Srbije, Ambasade Savezne Republike Nemačke, Stalne konferencije gradova i opština, Nemačke organizacije za tehničku saradnju i predstavnici lokalnih samouprava.