Vesti

Sastanak Radne grupe za održivu urbanu mobilnost

Četvrti po redu sastanak Radne grupe za održivu urbanu mobilnost održan je 25. novembra, putem onlajn platforme. Na sastanku su učestvovali članovi radne grupe iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI), Ministarstva zaštite životne sredine, grada Beograda, grada Kruševca, Saobraćajnog fakulteta BU, GIZ ORF i SKGO. Pored toga, sastanku su prisustvovali i predstavnici grada Šapca, kao i Udruženja Ulice za bicikliste iz Beograda.

Na sastanku su predstavljene aktivnosti SKGO iz oblasti održive urbane mobilnosti u 2020. godini. Između ostalog, podnet je izveštaj o sprovedenoj Evropskoj nedelji mobilnosti u Srbiji (ENM). Predstavnici grada Šapca prikazali su usvojen Plan održive urbane mobilnosti za njihov grad i govorili o izazovima sa kojima su se susretali tokom izrade Plana. Istaknuto je da je neophodno da se nastavi razmena iskustava između gradova koji su imali iskustva sa izradom POUM-a u Srbiji.

Ispred MGSI najavljena je javna rasprava o predlogu Akcionog plana za sprovođenje Strategije urbanog razvoja Republike Srbije 2020-2022. koja je u toku i traje od 16. novembra do 7. decembra i prikazan je deo koji se tiče održive urbane mobilnosti.

Članovima radne grupe predstavljeni su preliminarni rezultati istraživanja koje je sprovela SKGO u partnerstvu sa MGSI i gradovima i opštinama o stavovima građana o saobraćaju i kretanju tokom ENM.

Članica RG, Jelena Nikolić predstavila je aktivnosti u okviru CIVINET mreže  Slovenija  - Hrvatska - Jugoistočna Evropa.

Na kraju sastanka razgovaralo se i o smernicama za unapređenje položaja biciklista, koje su pripremila udruženja biciklista iz Beograda, Novog Sada i Šapca. U ovom dokumentu nalazi se niz preporuka za izmenu propisa kojima bi se unapredio položaj ove grupe korisnika u saobraćaju. Zaključeno je da i Radna grupa SKGO treba da se uključi u pripremu i zagovaranje inicijativa za izmenu propisa.

Tokom sastanka članovi Radne grupe su bili veoma aktivni u diskusijama na sve teme. Predlog je da se do sledećeg sastanka proširi mandat i zadaci ove radne grupe za naredni dvogodišnji period.