Vesti

Vebinari u vezi sa pristupima za unapređenje socijalnih usluga na lokalnom nivou

Stalna konferencija gradova i opština obaveštava zainteresovane da će dva vebinara u vezi sa pristupima za unapređenje socijalnih usluga na lokalnom nivou, posebno u vezi sa dnevnim boravcima i sprovođenjem aktivnosti za podizanje svesti o položaju ranjivih grupa biti održani tokom decembra 2020. godine.

Prvi vebinar ima za temu dnevne boravke kao dnevnu uslugu u zajednici usmerenu na podršku porodici na lokalnom nivou, a čiji je domaćin Asocijacija kosovskih opština (AKO) [1] koja će podeliti znanja o: 

  • Osnovnim principima i ključnim karakteristikama dnevnih usluga u zajednici kao načina  pružanja socijalnih usluga ugroženim grupama;
  • Ulozi lokalnih samouprava u planiranju i pružanju dnevnih usluga u zajednici; 
  • Pozitivnim primerima dnevnih boravaka iz regiona.

Drugi vebinar obrađuje temu pristupa za podizanje svesti o ljudskim pravima, nediskriminaciji i inkluziji na lokalnom nivou, a čiji je domaćin Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), koja će podeliti znanja u vezi sa sledećim pitanjima:

  • Zašto je neophodno da lokalne samouprave preduzimaju aktivnosti na podizanju svesti osetljivih grupa u svojoj zajednici? 
  • Opšti koncept za planiranje, razvoj i sprovođenje podizanja svesti usmeren na antidiskriminaciju i socijalnu inkluziju;
  • Najbolja praksa aktivnosti podizanja svesti u vezi sa socijalnim pravima ranjivih grupa.

Vebinari će biti organizovani na Zoom platformi, a registracija je moguća putem sledećih linkova:

Vebinari će biti održani na engleskom jeziku, uz obezbeđen simultani prevod na srpski, albanski i makedonski jezik.

Vebinari su aktivnost NALAS projekta „Jačanje lokalnih kapaciteta za sprovođenje Agende 2030 i principa Ne ostavljajte nikoga iza sebe“, koji sprovode udruženja lokalnih vlasti Zapadnog Balkana u saradnji sa regionalnim projektom „Socijalna prava za osetljive grupe“. Regionalni projekat provodi Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Za dodatne informacije, možete kontaktirati Mirjanu Komnenović, koordinatorku projekta ispred SKGO, putem elektronske adrese: mirjana.komnenovic@skgo.org i/ili broja telefona: 064/870 33 27.

WEBINAR flyer AR FINAL.pdf

WEBINAR flyer DCC FINAL.pdf


1 „Ovaj naziv ne dovodi u pitanje stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova“.