Vesti

Izveštaj sa treće, elektronske sednice predsedništva SKGO

U Beogradu je 01. i 02. aprila 2007. godine održana Treća, elektronska sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština, u skladu sa Zaključkom Predsedništva SKGO, usvojenog na Dvanaestoj sednici Predsedništva od 15.11.2007. godine. Navedenim zaključkom odlučeno je da, u slučaju potrebe za donošenjem hitnih i neodložnih odluka, Predsedništvo takvu odluku može doneti elektronskim putem ili putem faksa.

Razlog zakazivanja elektronske sednice bilo je održavanje 15. plenarnog zasedanja Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope (Kongres) od 27. do 29. maja 2008. godine, u Strazburu. Na pomenutom zasedanju izvršiće se potvrda, odnosno obnova sastava nacionalnih delegacija i dopuna sastava delegacije Republike Srbije sa 1 članom i 1 zamenikom člana u Veću regiona. Skrenuta je pažnja da se prilikom izbora moraju poštovati odredbe Povelje Kongresa u vezi sa ravnomernom zastupljenošću polova u okviru nacionalnih delegacija, i stoga je, prema zahtevu Kongresa, do 14. aprila 2008. godine neophodno imenovati 2 preostala člana delegacije Republike Srbije ženskog pola.

Istim povodom, Stalnoj konferenciji gradova i opština je 28. marta 2008. godine dostavljen dopis Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu sa oznakom „VRLO HITNO“ kojim se urgira da SKGO, kao jedan od ovlašćenih predlagača za utvrđivanje predloga članova i zamenika članova delegacije, najkasnije do 3. aprila dostavi predloge za 1 člana i 1 zamenika člana u u Veću regiona, iz redova odbornica u Skupštini grada Beograda, Novog Sada ili Niša.

U skladu sa navedenim zahtevom, nakon upućivanja poziva pomenutim gradovima za dostavljanje predloga kandidata iz redova odbornica skupština gradova i dostavljanja svojih predloga kandidatkinja, zakazana je Treća, elektronska sednica Predsedništva SKGO i članovima Predsedništva dostavljen je materijal za odlučivanje.

Članovi Predsedništva razmotrili su predloge i glasali za jednu od ponuđenih kandidatkinja, popunjavanjem glasačkih listića. Na osnovu pristiglih glasova, Predsedništvo SKGO je usvojilo Odluku kojom se utvrđuje da se za člana delegacija Republike Srbije u Veću regiona Kongresa predlaže Nataša Vučković (DS), odbornica u Skupštini grada Beograda a za zamenicu člana delegacije predlaže Dušica Davidović (DS), odbornica u Skupštini grada Niša.

Odluka je dostavljena Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao organu ovlašćenom za formalno imenovanje sastava Delegacije.