Vesti

Završena sedmonedeljna e-obuka novoizabranih odbornika

Održavanjem završnog vebinara 8. decembra 2020. godine u prostorijama Stalne konferencija gradova i opština, zvanično je okončana sedmonedeljna e-obuka (učenje preko interneta) na temu „Sistem lokalne samouprave i primena načela dobrog upravljanja”.

Polaznike obuke pozdravili su Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, Saša Mogić, pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave i Džon Klejton, šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji.

Obuka je održana u okviru projekta „Jačanje kapaciteta novoizabranih odbornika kroz e-učenje”, koji finansijski podržava Misija OEBS-a u Srbiji. Polaznici obuke bili su odbornici skupština gradova, opština i gradskih opština koji po prvi put obavljaju ovu funkciju i trajala je od 14. oktobra do 4. decembra 2020. godine. Obuku su uspešno završila 262 novoizabrana odbornika.

Programom obuke obrađene su teme i informacije o ključnim oblastima od važnosti za lokalnu samoupravu (LS), kao što su: decentralizacija i pojam LS, sistem LS u Srbiji, etika javne službe, organi i organizacija LS, oblasti i delokrug LS, javne službe koje osniva LS, finansiranje LS, učestvovanje građana u upravljanju javnim poslovima, odnosi LS sa drugim organima, ustanovama i organizacijama, bezbednost na lokalnom nivou itd.