Vesti

Održan okrugli sto na temu „Evropski standardi u oblasti osnovnih prava i dobra uprava“

U petak 11. decembra u organizaciji SKGO održan je okrugli sto na temu „Evropski standardi u oblasti osnovnih prava i dobra uprava“.

Učesnici i učesnice su diskutovale o uticaju evropskih standarda na osnovna ljudska i manjinska prava, nediskriminaciju i principe dobrog upravljanja, kao i na nadležnosti, resurse, kapacitete i sposobnosti lokalnih samouprava u Srbiji da sprovode propise EU, kao i određene pravne tekovine Evropske unije koje tek treba da postanu deo domaćeg zakonodavnog sistema.

Predstavljena je Analiza uticaja procesa pristupanja EU na lokalne samouprave u Srbiji u oblasti osnovnih ljudskih prava u izdanju SKGO. Analizom se dublјe i detalјnije istražuju kapaciteti lokalnih samouprava da odgovore na postojeće obaveze iz njihovih nadležnosti u određenim oblastima Poglavlјa 23 - potpoglavlјe o osnovnim pravima i da prate regulatorne promene na nacionalnom nivou tokom poslednjih nekoliko godina, koje generišu nove obaveze za lokalne samouprave. Kroz istraživanje autori su utvrdili specifične obaveze lokalnih samouprava u oblasti principa zaštite ravnopravnosti (zabrana diskriminacije), poboljšanja položaja i socijalne inkluzije ranjivih grupa, odnosno garantovanja prava za nacionalne manjine, a zatim si se bavili procenom ispunjenja ovih obaveza, ukazujući na trendove koji se odnose na kapacitete i trenutne potencijale LS za primenu definisanih standarda. Na osnovu analize relevantnih propisa EU, nacionalnih zakona i podzakonskih akata, dokumenata o politikama na državnom nivou, kao i relevantnih izveštaja i preporuka međunarodnih tela i nalaza postojećih istraživanja, a zatim na osnovu empirijskih podataka prikupljenih iz više od 20 LS u zemlji, autori su uočili određene praznine i formulisali zaključke i preporuke koji se odnose na lokalne samouprave, Vladu Republike Srbije i resorna ministarstva, ali i SKGO, kao važnog aktera u zaštiti interesa lokalne samouprave, kako bi se osiguralo da koordinirane akcije i podrška lokalnim samoupravama, ali i inicijative koje preduzimaju lokalne samouprave, doprinesu potpunom korišćenju postojećih resursa i dodatnom jačanju njihovih kapaciteta kako bi se osiguralo bolje ostvarivanje osnovnih prava lokalnog stanovništva.

U publikaciji je predstavljeno iskustvo Švedske, pionira u oblasti osnovnih prava u EU od 1995. godine. Švedska je ostvarila veliki napredak u velikoj meri zahvalјujući SALAR-u (Asocijaciji lokalnih vlasti i regiona Švedske), u oblasti promocije i zaštite osnovnih prava na lokalnom nivou, što se može videti kroz primere obuka za zaposlene u lokalnoj samoupravi, integraciju principa lјudskih prava u interne procedure i planiranje i procese upravlјanja, uspostavlјanje lokalnih tela za zaštitu od diskriminacije i komiteta za lјudska prava, prilagođeno pružanje usluga lјudima koji govore na jezicima manjina, učešće članova ranjivih grupa u razvoju i sprovođenju lokalnih politika, ali i izazovi u tom procesu, mogu biti snažni podsticaj za lokalne samouprave u Srbiji da prepoznaju razvojni potencijal osnovnih prava.

Na Okruglom stolu doneti su sledeći zaključci:

  • Dovršiti rad na Nacrtu izmena i dopuna Zakona o zabrani diskriminacije, radi punog usklađivanja sa pravnim tekovinama EU.
  • Obezbediti kontinuirano jačanje kapaciteta zaposlenih u JLS na poslovima u vezi sa primenom evropskih standarda u oblasti osnovnih prava, kao i podizanju svesti zaposlenih u JLS  u oblasti diskriminacije ranjivih grupa.
  • Nastaviti rad na primeni zakonskih odredbi koje se odnose na eliminisanje svih oblika segregacije romske dece i njihovo uključivanje u redovno obrazovanje.
  • Omogućiti da usluge budu dostupna na jezicima nacionalnih manjina kao i informisanje o uslugama i pitanjima od značaja za građane koji žive u JLS.
  • Osmisliti vidove saradnje radi planiranja mera za unapređenje ravnopravnosti i sistemsko regulisanje pitanja zaštite od diskriminacije na lokalnom nivou i jačanja kapaciteta zaposlenih u JLS.
  • Švedska iskustva govore u prilog tome da je ovo izazovna oblast za lokalne samouprave u procesu EU integracija ali i prilika da sprovode aktivnosti koje su same osmislile. U tom smislu, potrebno je inicirati i osmisliti sopstvene aktivnosti koje će biti prilagođene lokalnim potrebama i uključivati sve relevantne aktere, posebno organizacije civilnog društva koje se bave zaštitom ljudskih prava.
  • Obratiti pažnju na osobe koje su pretrpele nasilje u porodici jer to treba da bude prisutno u perspektivi korisničkih usluga JLS.
  • Rezultati svih analiza koje je SKGO pripremila za poglavlje 23, a naročito u oblasti zaštite podataka o ličnosti i pristupa informacijama od javnog značaja, ako i u oblasti osnovnih prava, ukazuju na neophodnost uključivanja SKGO i JLS u aktivnosti Pregovaračke grupe za poglavlje 23, kako bi se, nacionalnom nivou, sistematski obezbeđivale potrebne informacije i uvidi o uticaju ovog poglavlja na JLS, i na taj način, pregovori u ovom poglavlju uvažili perspektivu lokalne samouprave.

Na okruglom stolu učestvovalo je preko 50 učesnika i učesnica iz JLS, nevladinog sektora i stručne javnosti, a skup je održan u okviru programa "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza", koji finansira Vlada Švedske.