Vesti

Podizanje kapaciteta lokalnih službenika na poslovima zaštite životne sredine na temu procene uticaja i strateške procene uticaja

SKGO i RERI su, uz podršku UNDP i u konsultativnom procesu sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, razvili sveobuhvatan trening program namenjen zaposlenima u lokalnim upravama na temu procene uticaja i strateške procene uticaja na životnu sredinu.

Prvobitnim planom je predviđeno da se tokom oktobra i novembra organizuju 2 dvodnevna treninga uživo i 2 četvorodnevna onlajn treninga. Zbog pogoršavanja epidemiološke situacije i pooštravanja propisanih mera zaštite, organizovan je samo jedan dvodnevni trening uživo, 20. i 21. oktobra. Tri četvorodnevna treninga su održana onlajn. Na obukama je učestvovao  101 predstavnik iz preko 80 JLS. Trening su osmislili i realizovali Mirko Popović i Jovan Rajić iz RERI, dr Tamara Marićič iz IAUS-a, uz povremeno uključivanje Sabine Ivanović iz MZŽS. Interesovanje učesnika za temu sprovođenja procesa procene uticaja i strateške procene uticaja na životnu sredinu je bilo na  izuzetno visokom nivou, tako da su i onlajn treninzi bili izuzetno interaktivni. Treningom su obuhvaćane sve faze procesa procene uticaja i strateške procene uticaja, sa posebnim osvrtom na kompleksnu ulogu službenika lokalnih samouprava i njihovu posebnu odgovornost za sprovođenje ovih procesa. Poseban kvalitet ovih obuka predstavljali su brojni primeri iz prakse, koje su izneli kako predavači, tako i učesnici obuke. Za januar 2021. godine je planiran još jedan trening, koji se može smatrati nadogradnjom na postojeći, a odnosi se na posenbe standard kojima se u proceni uticaja na životnu sredinu rukovode finansijske institucije prilikom procene projekata za koja se odobravaju svoja sredstva.