Vesti

Pripremljen priručnik za pružanje stambene podrške u JLS

Stalna konferencija gradova i opština je pripremila Priručnik za pružanje stambene podrške u jedinicama lokalne samouprave. Ovim izdanjem želimo da pružimo podršku donosiocima odluka i zaposlenima u lokalnim upravama koji se bave pružanjem stambene podrške, a koji još uvek nemaju dovoljno znanja i iskustva u pripremi svih neophodnih dokumenata. Autori priručnika su se potrudili da svoje veliko znanje i bogato iskustvo pretoče u materijal koji može imati praktičnu primenu u svakodnevnom radu, ali istovremeno predstavlja i mali udžbenik na temu javne intervencije u stanovanju.

Priručnik kao cilj ima unapređenje kapaciteta svih ključnih aktera koji su aktivni u pružanju stambene podrške građanima, zaposlenih u nadležnim institucijama javne uprave, a pre svega lokalne samouprave. Osim da olakša primenu odredbi Zakona o stanovanju i održavanju zgrada u realizaciji budućih programa stambene podrške, ovaj priručnik ima cilj i da podigne nivo svesti zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave o potrebi za sistematskim i kontinuiranim praćenjem već realizovanih projekata stambene podrške, pre svega radi praćenja stanja postojećeg stambenog fonda u javnoj svojini, kao i o značaju i mogućnostima ostvarivanja podrške kroz efikasnije korišćenje, održavanje i unapređenje tog fonda.

Pored prikaza Zakonskih rešenja i primera iz prakse, Priručnik sadrži i modele lokalnih akata, neophodnih za pružanje stambene podrške na lokalu, među kojima je najvažniji Model Odluke o raspolaganju stanovima u javnoj svojini.

Ovaj priručnik pripremljen je u okviru projekta "Institucionalna podrška SKGO - treća faza", koji podržava Vlada Švajcarske.

Priručnik za pružanje stambene podrške u JLS

Modeli akata u oblasti stambene podrške