Vesti

Modeli decentralizacje u oblasti socijalne zaštite


U organizaciji Stalne konferencije gradova i opština, Saveta Evrope i Ministarstva za rad i socijalnu politiku, 19. marta 2008. godine u Sava centru je održan okrugli sto na temu: „Моdeli decentralizacije u oblasti socijalne zaštite“. Okrugli sto je deo projekta „Jačanje institucionalnog okvira za lokalnu samoupravu“ koji podržava Evropska agencija za rekonstrukciju.


Glavni cilj okruglog stola bio je pokretanje javne rasprave i široke debate o procesu decentralizacije u sektoru socijalne zaštite, sa akcentom na različite administrativne i finansijske modele decentralizacije. Razgovor će biti vođen na bazi dokumenta „Моdeli decentralizacije u oblasti socijalne zaštite“, izrađenog od strane Međuresorske radne grupe, koju vodi Ministarstvo rada i socijalne politike.


Uz učešće državnih sekretara u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, Ministarstvu finansija, predsednika SKGO, Željka Ožegovića, kao i Danijela Đuglarisa, direktora EAR, Konstantina Jerokostopulusa, specijalnog predstavnika generalnog sekretara Saveta Evrope i predstavnika lokalnih samouprava i centara za socijalni rad, vođena je vrlo široka debata na bazi dokumenta „Моdeli decentralizacije u oblasti socijalne zaštite“, izrađenog od strane Međuresorske radne grupe, koju vodi Ministarstvo rada i socijalne politike. Učesnici su, kroz rad u tri radne grupe (Beograd, Vojvodina i Srbija), imali priliku da formulišu i praktične predloge za unapređenje ponuđenog modela, uzimajući u obzir različite kapacitete neravnomerno razvijenih područja Srbije. Uz pomoć domaćih i stranih eksperata Gordane Matković, Viktora Giosana i Gabora Petria razmatrane su prednosti i slabosti predloženih administrativnih modela, predloženih opcija finansiranja i podele nadležnosti između centralnih i lokalnih nivoa vlasti.


Predsednik SKGO, Željko Ožegović, ukazao je na značaj procesa decentralizacije u kontekstu ukupne demokratizacije društva i na neophodnost ubrzanja ovog procesa koji treba da se odvija u skladu sa osnovnim demokratskim standardima i vrednostima Evropske unije. „Decentralizacija i efikasna lokalna samouprava jesu ključni pojmovi u procesu dalje demokratizacije Srbije i takvog organizovanja vlasti koja se približava potrebama građana, ide im u susret i gradi takve institucije koje su sposobne da servisiraju potrebe građana na najneposredniji način u svim onim segmentima u kojima je to moguće ostvariti“ - istakao je Ožegović.


Učesnici skupa su se složili da uspeh lokalnih samouprava u ovoj oblasti, ali i u prihvatanju nadležnosti u oblasti zdravstvene zaštite i obrazovanja, zahteva pažljivo strateško planiranje, multidisciplinarni pristup, interresornu saradnju i aktivno učešće svih relevantnih društvenih aktera.