Vesti

Novo izdanje - Priručnik za lokalnu inspekciju za puteve

U cilju pružanja podrške svojim članicama u sprovođenju nadležnosti u oblasti inspekcijskog nadzora, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) pripremila je Priručnik za lokalnu inspekciju za puteve.

Cilj ovog priručnika je da se razrade pitanja značajna za rad lokalne inspekcije koja vrši nadzor nad putevima u eksploataciji, s obzirom na složenost mreže puteva, nedoumice u propisima koji definišu ovlašćenja lokalne inspekcije, a pre svega da se na celovit način sagledaju poslovi lokalnih inspektora, vršenje inspekcijskog nadzora, ovlašćenja inspektora i drugo, uz prikaz materijalno-pravnih odredbi posebnih propisa kojima se uređuju poslovi lokalne inspekcije za puteve, kao i odredbi Zakona o inspekcijskom nadzoru i Zakona o opštem upravnom postupku.

Publikacija sadrži i osamnaest modela akata koje lokalni inspektori za puteve koriste u radu, počev od naloga za inspekcijski nadzor pa do rešenja koja se donose u postupku upravnog izvršenja rešenja inspektora.

Recenziju teksta Priručnika izvršio je profesor dr Bogoljub Milosavljević čiji su komentari i sugestije značajno unapredili tekst Priručnika.

Ističemo da je SKGO u proteklom periodu pružila značajnu podršku jačanju stručnih kapaciteta lokalnih inspektora pripremom sledećih priručnika:

- Priručnik za komunalnu inspekciju jedinica lokalne samouprave

- Priručnik za inspekcijski nadzor jedinica lokalne samouprave u oblasti prevoza u drumskom saobraćaju

- Priručnik za inspektore jedinica lokalne samouprave u oblasti ugostiteljstva

- Priručnik za građevinske inspektore u jedinicama lokalne samouprave

Objavljivanje ovih publikacije SKGO je realizovala kroz projekat „Institucionalna podrška SKGO – treća faza“, koji podržava Vlada Švajcarske.

Priručnik za lokalnu inspekciju za puteve >>>

Modeli akata koje lokalni inspektori za puteve koriste u radu >>>