Vesti

SKGO postala član Upravnog odbora mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Evropa

Stalna konferencija gradova i opština postala je 22. januara 2021. godine član Upravnog odbora Mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Evropa. Radi se o mreži gradova i drugih aktera, koji se na području Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije bave održivim planiranjem i upravljanjem mobilnošću. Mreža postoji od aprila 2013. godine. Cilj osnivanja mreže je prenos znanja i dobre prakse i osmišljavanje zajedničkih projekata kojima će se finansirati buduće aktivnosti održivog transporta i bolje mobilnosti. Mreža broji više od 170 članova.

SKGO se pridružila Mreži u maju 2016. godine, a u njen rad se uključilo već 10 gradova i opština iz Srbije, kao i više organizacija, javnih preduzeća i akademskih institucija.

Upravni odbor mreže CIVINET broji 11 članova, a čine ga predstavnici gradova Ljubljana, Maribor, Rijeka, Zagreb, Kruševac, predstavnici Univerziteta iz Slovenije, Hrvatske i Srbije (Novi Sad), kao i predstavnici civilnog sektora.

SKGO će u Upravnom odboru zastupati interese svojih članica – gradova i opština Srbije, a osnovni motiv za angažovanje SKGO u ovoj Mreži je omogućavanje što većem broju gradova i opština da razmene iskustva i znanje u oblasti urbane mobilnosti sa gradovima iz okruženja.

Na sastanku upravnog odbora koji je održan u petak, 22. januara, bilo je reči o planu aktivnosti Mreže za ovu godinu. Planirano je više skupova, onlajn radionica i vebinara u ovoj godini, a u planu je i studijska poseta članica mreže gradu Beogradu. SKGO će blagovremeno informisati svoje članice o aktivnostima koje će biti realizovane.

Članstvo u CIVINET Mreži je dobrovoljno i besplatno za sve zainteresovane gradove i opštine.