Vesti

Građani aktivno učestvuju u lokalnom životu


Kao što je poznato, projekat SKGO ’’Podrška jačanju građanskog učešća u Srbiji - druga faza’’ kao osnovni cilj ima unapređenje situacije u oblasti direktne partcipacije građana na lokalnom nivou u Srbiji. U tom cilju centralne aktvnosti projekta posvećene su uspostavljanju mehanizama za organizovanje što šireg i što neposrednijeg učešća građana.


U prethodnom periodu građani šest pilot opština (Čoka, Sremski Karlovci, Valjevo, Osečina, Loznica i Krupanj) najpre su analizirali situaciju u oblasti od značaja za lokalnu sredinu koju je odabrao Savet sastavljen, takođe, od građana, a potom su konsultovani u vezi sa prioritetima u određenoj oblasti. Građani su putem anketnih listića sami rangirali prioritete i predlagali načine za unapređenje situacije u oblasti od značaja za razvoj njihove opštine. Treba istaći da je anketa bila više nego uspešno sprovedena, što dokazuje veliko interesovanje samih građana, ali i broj popunjenih anketnih listova. Rezultati ankete, tj. prioriteti utvrđeni od strane anketiranih građana, biće prezentovani stručnjacima za datu oblast u lokalnoj zajednici koji će analizirati predloge građana, ali i sami utvrditi šta je najvažnije. Ovaj sastanak predstavlja završetak faze utvrđivanja prioriteta u odabranoj oblasti od značaja za lokalnu zajednicu, nakon čega sledi faza utvrđivanja mera i ideja za konkretne mikro projekte čiji cilj jeste unapređenje situacije u odabranoj oblasti.


Tokom ove poslednje faze participacije, građani se ponovo uključuju u proces predlaganja i odlučivanja. Tako će, u toku marta meseca, biti organizovani sastanci sa građanima u mesnim zajednicama, a potom će i najvažniji socijalni akteri dati svoja mišljenja. Proces neposrednog uključivanja građana biće finalizovan građanskim forumima koji bi trebalo da se održe u pilot opštinama u drugoj polovini aprila. Plan je da ovaj oblik konsultovanja građana okupi što veći broj zainteresovanih članova lokalnih zajednica. Kao što metodologija foruma predviđa, građani će biti podeljeni u grupe u okviru kojih će diskutovati o podoblastima u okviru utvrđene teme (omladina i deca, turizam, životna sredina) i sami rangirati šta je za njihovu sredinu najvažnije.


Dakle, proces participacije počeo je od građana, predstavnika u Savetu, nastavljen je putem konsultovanja šire zajednice (sastanci sa lokalnim akterima, fokus grupe sa marginalizovanim grupama, ankete i sastanci sa građanima) da bi bio okončan okupljanjem i uključivanjem najšire zajednice u okviru foruma. Tokom foruma građani će imati priliku da još jednom kažu svoje mišljenje o odabranoj temi. Rezultat ovog procesa biće ideje za mikro projekte u određenim oblastima za koje će konkurs raspisati Savet (Savet za razvoj i zaštitu lokalne samouprave i Zajednički savet mesnih zajednica). Izbor samih mikro projekata biće zasnovan na idejama i prioritetima prepoznatim i istaknutim od strane građana tokom procesa participacije. Realizovanje mikro projekata značiće i realizovanje konkretnih ideja građana.