Vesti

Sastanak generalnih sekretara asocijacija lokalnih vlasti

Savet evropskih opština i regija (CEMR) i francuska sekcija CEMR-a organizovali su dva sastanka generalnih sekretara asocijacija članica, u Ljubljani u periodu 18-19. mart 2008. godine, kojem su ispred SKGO prusustvali generalni sekretar, Đorđe Staničić i šef kabineta, Vladimir Jovanović.

Sastanak generalnih sekretara bio je posvećen aktuelnim temama za rad lokalne samouprave: konsultacijama u vezi sa evropskom kohezionom politkom, protokolima vezanim za evropsku povelju o lokalnim vlastima, procesima bratimljenja, rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou, pripremi predstojećih konferencija i događaja...

Francuska sekcija CEMR je 18. marta u Ljubljani organizovala sastanak koji je bio posvećen konferenciji koja će 3-4. jula 2008. godine biti organizovana u Sofiji, a baviće se temama kao što su prekogranična saradnja, održivi razvoj i decentralizovana saradnja na Balkanu. Svaka od zemalja učesnica konferencije biće predstavljena sa najmanje pet predstavnika, a pored ostalih, ovoj konferenciji će prisustvovati i gospodin Željko Ožegović, predsednik SKGO i predsednik opštine Novi Beograd, koji će na jednoj od plenarnih sesiji u okviru skupa imati uvodnu reč.

U okviru posete Sloveniji, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština održao je i bilateralne sastanke sa sekretarkom slovenačke asocijacije i predstavnicima slovenačke firme koja se bavi IT uslugama, na kojima su inicijalno dogovoreni budući oblici saradnje.