Vesti

Predstavljen Priručnik za pružanje stambene podrške u jedinicama lokalne samouprave

Priručnik za pružanje stambene podrške u jedinicama lokalne samouprave koji je SKGO publikovala krajem 2020. godine, predstavljen je na dve on lajn radionice koje su održane u ponedeljak 22. i petak, 26. februara 2021. godine.

Autori Priručnika, Svetlana Ristić i Goran Blagojević, približili su tematiku pružanja stambene podrške u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada i postupak dodele stambene podrške u jedinicama lokalne samouprave korak po korak. Priručnik osim teoretskih objašnjenja sadrži i praktične modele za primenu u jedinicama lokalne samouprave, i to: Model odluke o raspolaganju stanovima u svojini JLS, Model odluke o obrazovanju Komisije za stambena pitanja, kao i primere programa stambene podrške i druge modele. Autori su govorili i o sadržini ovih Modela i načinu njihove primene.

Prisutni predstavnici lokalne samouprave su dobili pojašnjenja i odgovore na pitanja u vezi sa organizacionim aspektima pružanja stambene podrške. Zaključeno je da su za bavljenje ovim poslom u lokalnoj samoupravi najvažnije detaljne evidencije o nepokretnostima, koje se, na žalost, ne vode, a uzrok leži, između ostalog, u nedostatku kapaciteta za bavljenje stambenom politikom na lokalu.

Radionice su organizovane u okviru projekta "Institucionalna podrška SKGO - treća faza", koji podržava Vlada Švajcarske.

Prezentacija - Goran Blagojević

Prezentacija - Snežana Ristić