Vesti

Održan sastanak Mreže SKGO za javne nabavke

Peti sastanak Mreže SKGO za javne nabavke održan je 24. februara 2021. godine, a na dnevnom redu bile su teme: istovrsnost javnih nabavki, predstavljanje „Vodiča za javne nabavke u oblasti socijalne zaštite“ u izdanju SKGO, kao i najčešće nedoumice naručilaca iz jedinica lokalne samouprave u primeni Zakona o javnim nabavkama. Sastanku je prisustvovalo 77 učesnika iz 51 lokalne samouprave.

Na inicijativu člana Mreže iz grada Kragujevca, kao i na osnovu velikog broja upita zaposlenih na poslovima javnih nabavki u lokalnim samoupravama upućenih SKGO posredstvom servisa ePitanje, prva tema sastanka bilo je tumačenje istovrsnih predmeta javnih nabavki. Nakon donošenja novog Zakona o javnim nabavkama ovo pitanje ostalo je otvoreno, odnosno Zakon ne sadrži odredbu koja definiše pojam istovrsnih nabavki, te je u diskusiji sa predstavnicima relevantnih institucija (Državne revizorske institucije i Kancelarije za javne nabavke) ukazano na pozitivnu zakonsku regulativu, probleme sa kojima se jedinice lokalne samouprave susreću u praksi, na otkrivene nepravilnosti u sprovedenim revizijama do 2020. godine, kao i potrebu za dopunskim, bližim regulisanjem pojma istovrsnosti predmeta nabavke. Ispred grada Kragujevca učešće na sastanku uzela je Danijela Drobnjak, zamenica načelnika gradske uprave za zajedničke poslove, dok su ispred Državne revizorske institucije učestvovali Željko Krstić, državni revizor, Zoran Stepanović, državni revizor i Goran Marić, viši savetnik u reviziji. Ispred Kancelarije za javne nabavke na sastanku je učestvovala Aleksandra Krivokapić, rukovodilac grupe za normativne poslove.

U okviru druge teme dnevnog reda predstavljena je nova publikacija SKGO „Vodič za javne nabavke u oblasti socijalne zaštite“ koji sadrži modele i preporuke za unapređenje planiranja i sprovođenja postupaka javnih nabavki usluga socijalne zaštite, kao i praćenje realizacije zaključenih ugovora. Vodič su predstavili Vlade Satarić i Branimir Blagojević, koautori Vodiča, kao deo šireg autorskog tima (Vladan Jovanović, Marija Jelenković i Marko Ristić) koji je učestvovao u izradi ove publikacije. Prezentacija je obuhvatila svrhu i namenu Vodiča, sa osvrtom na njegovu pravilnu primenu kako bi se  izbegle najčešće greške u pogledu nabavki usluga socijalne zaštite, zatim je obrađen sam postupak javne nabavke, tehničke specifikacije, kriterijumi za izbor i dodelu ugovora, elementi modela ugovora i praćenje realizacije ugovora.

U okviru poslednje tačke dnevnog reda, ukazano je na najčešće nedoumice u primeni Zakona o javnim nabavkama odnosno najčešća pitanja koja je SKGO dobila iz lokalnih samouprava putem servisa ePitanje. Prezentovane su nedoumice u primeni člana 35. stav 4 ZJN-a, zatim pitanja u vezi sa nabavkom društvenih i drugih posebnih usluga, izmene ugovora kod dodatnih radova, oslanjanje na kapacitete drugog, izmene plana nabavki i sl. Na ovu temu govorili su Branimir Blagojević i Aleksandra Litričin, eksperti u oblasti javnih nabavki.

Sastanak Mreže realizovan je u okviru projekta "Institucionalna podrška SKGO - treća faza", koji podržava Vlada Švajcarske.