Vesti

Zajednička sednica Odbora SKGO za finansije, ravnomerni regionalni razvoj i lokalni ekonomski razvoj

Sednica tri odbora SKGO: za finansije, ravnomerni regionalni razvoj i lokalni ekonomski razvoj, održana je 22. oktobra 2009. godine, u prostorijama SKGO. Sednicom je predsedavao Veroljub Matić, predsednik Odbora SKGO za ravnomerni regionalni razvoj i predsednik opštine Koceljeva. Osim članova Odbora, na sednici su bili prisutni i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPVŠ), KfW programa, načelnik Odeljenja za budžet i finansije opštine Novi Beograd i stručni saradnici na izradi programskog dokumenta u oblasti lokalnog razvoja i finansijskog sistema: Dušan Vasiljević, Branislav Milić i Vladimir Međak.

Na sednici je predstavljen Zakon o poljoprivredi i ruralnom razvoju, kojim je uspostavljen pravni i institucionalni okvir za proces prilagođavanja poljoprivredne politike pravilima i principima Zajedničke poljoprivredne politike EU. Predstavnik MPVŠ obavestio je članove Odbora da je formirana i Uprava za agrarna plaćanja, koja treba da prođe proces akreditacije. Najavljeno je i donošenje Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije, kao i Nacionalnog programa poljoprivrede i Nacionalnog programa ruralnog razvoja.

Nakon izlaganja MPVŠ, ekspert programa KfW predstavio je dosadašnje rezultate u realizaciji kreditne linije za opštinsku infrastrukturu, a potom je načelnik Odeljenja za budžet i finansije opštine Novi Beograd, u okviru sledeće tačke, prezentovao primer dobre prakse lokalne samouprave u vezi sa upravljanjem likvidnošću i plasiranjem slobodnih sredstava budžeta lokalne samouprave.

Tokom drugog dela sednice, predstavljen je Programski dokument SKGO u oblasti lokalnog razvoja i finansija, koji je zatim i usvojen od strane članova odbora.