Vesti

Opštine same naplaćuju porez


Stalna konferencija gradova i opština - nacionalna asocijacija svih lokalnih samouprava u Srbiji je, zajedno sa Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju (GTZ), 18. marta u Beogradu bila organizator skupa kome su prisustvovali predstavnici 42 lokalne samouprave koje su, u skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave koji se primenjuje od prošle godine, preuzele nadležnost administriranja svojih izvornih prihoda, i među njima poreza na imovinu koji je po ovom zakonu sada njihov izvorni prihod i predstavlja novinu u načinu finansiranja lokalne samouprave.


Aleksandar Bućić, pomoćnik generalnog sekretara SKGO za finansije, naglasio je značaj koji će ovo imati na rast prihoda lokalnih budžeta i pozdravio aktivno učešće Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo, Poreske uprave i Instituta „Mihailo Pupin“ u ovom procesu koji će do kraja ove i početka sledeće godine, što je ujedno i zakonska obaveza, dovesti do toga da će sve lokalne samouprave u Srbiji ovaj posao obavljati samostalno.


Čitav proces prenosa ove nadležnosti na lokalni nivo podržan je od strane Republike Srbije kroz projekat „Fiskalna decentralizacija Srbije“, koji se finansira sredstvima iz Nacionalnog investicionog plana i kojim, ispred republičke vlade, rukovodi Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo. Nebojša Vasiljević, pomoćnik ministra za telekomunikacije i informatičko društvo rekao je da je oko 90 lokalnih samouprava pozitivno odgovorilo na dopis Ministarstva u kome su opštinama i gradovima ponuđene odgovarajuće mogućnosti za nabavku sredstava za rad, kompjuterske opreme i softverskih sistema, a što bi sve bilo nabavljeno kroz ovaj projekat i bilo finansirano sredstvima NIP-a. Tenderska procedura i proces javne nabavke ovih sredstava već je pokrenut i zvanično objavljen, i po mišljenju g. Vasiljevića, tokom naredna dva meseca bi mogao da se očekuje završetak procedure javne nabavke, nakon čega bi krenulo sukcesivno opremanje gradova i opština sa informacionim sistemom i pratećom opremom neophodnom za njegovo funkcionisanje.


O aktivnostima Poreske uprave u ovom procesu govorila je Gordana Ostojić, pomoćnik direktora Poreske uprave. Ona je istakla da je u Poreskoj upravi trenutno u toku izrada završnog računa za 2007. godinu kada je porez na imovinu u pitanju, nakon čega će uslediti transfer tih podataka lokalnim samoupravama kako bi one raspolagale podacima neophodnim za naplatu poreza na imovinu.


Jedan od ključnih učesnika u ovom projektu i u procesu fiskalne decentralizacije je i Institut „Mihailo Pupin“ koji je, kroz ovaj projekat i po nalogu države, izradio informacioni sistem lokalne poreske administracije čija je instalacija i implementacija po opštinama upravo u toku. Direktor Instituta g. Vladan Batanović je naglasio da zahvaljujući ugovoru koji je Institut potpisao sa Ministarstvom za telekomunikacije, opštine će imati dugoročnu podršku od strane Instituta u ovom procesu i praktičnoj upotrebi novog sistema, što će njihov rad učiniti efikasnim i kvalitetnim.


Fiskalna decentralizacija trenutno predstavlja jedan od najvažnijih decentralizacionih procesa u Srbiji i direktno vodi finansijskom jačanju lokalne samouprave i rastu njene finansijske autonomije. S tim u vezi i sve ostale lokalne samouprave bi trebalo da što pre krenu putem ove 42 opštine i grada, prvo kako bi se ispoštovali zakonski rokovi za to do kraja ove godine, a zatim i kako bi porez na imovinu u čitavoj Srbiji postao značajan lokalni prihod i kako bi gradovi i opštine u većoj meri imali kapacitet da svoje funkcije i nadležnosti finansiraju iz svojih sopstvenih sredstava, a ne samo sredstava koje dobijaju sa republičkog nivoa.


Preuzmite izveštaj sa sastanka >>>