Vesti

Održan 13. sastanak Mreže načelnika odeljenja za urbanizam

Trinaesti sastanak Mreže načelnika odeljenja za urbanizam održan je onlajn 10. marta 2021. godine. Sastanku je prisustvovalo više od 50 članova Mreže. Prethodni sastanak Mreže održan je 10. marta 2020. godine i od tada nije bilo mogućnosti za organizovanje sastanaka uživo. Sastanak je bio prilika za sumiranje urađenog u prethodnom periodu, kao i za diskusiju o najaktuelnijim pitanjima u radu odeljenja za urbanizam u gradovima i opštinama.

Članovi Mreže upoznati su sa načinom funkcionisanja registra licenciranih inženjera koji vodi Inženjerska komora Srbije, u  skladu sa ovlašćenjima koja proističu iz poslednjih izmena Zakona o planiranju i izgradnji. Predstavnik MGSI dao je pojašnjenja u vezi sa primenom pečata licenciranih inžinjera.

Predstavljen je Izveštaj o stanju ozakonjenja objekata u podstandardnim romskim naseljima. Ovaj Izveštaj predstavili su Igor MIščević, savetnik za urbanizam i prostorno planiranje iz SKGO i saradnici iz Komiteta pravnika za ljudska prava (Yukom).  Po nalogu SKGO, Komitet pruža pravnu podršku podnosiocima zahteva za ozakonjenje iz podstandardnih romskih naselja u 10 gradova i opština. Pravnici iz Komiteta su preneli članovima Mreže saznanja u vezi strukture imovinsko – pravnih problema koji su najčešće prisutni u predmetima ozakonjenja. Izveštaj koji će uskoro biti dostupan na internet stranici SKGO ponudiće uputstva za rešavanje najčešćih grupa imovinsko-pravnih pitanja, što bi moglo da značajno unapredi proces ozakonjenja u gradovima i opštinama.

Predstavnici Republičkog zavoda za statistiku pozvali su prisutne članove Mreže da u okviru svojih ovlašćenja pomognu sprovođenje predstojećeg Popisa stanovništva 2021. Zaposleni u službama za urbanizam mogu dati doprinos posebno u pripremnoj fazi popisa, kada se vrši ažuriranje granica popisnih krugova, što je uslovljeno promenama na terenu koje nastaju tokom deset godina, između dva popisa. Takođe je potrebno dati predloge za promenu granice naseljenih mesta u skladu sa faktičkim stanjem na terenu.

Članica Mreže, načelnica Odeljenja za urbanizam iz opštine Topola, pokrenula je na sastanku Mreže temu izgradnje objekata na poljoprivrednom zemljištu. Naime, Odeljenja za urbanizam sve češće dobijaju zahteve za odobravanje izgradnje objekata u funkciji poljoprivrede na zemljištu koje nije planirano kao građevinsko u prostornom planu. Dileme koje se javljaju u praksi je kako tretirati ove zahteve, kako izvršiti naplatu naknade za prenamenu zemljišta, i šta raditi kada prostorni planovi ne sadrže dovoljno detaljne odredbe – pravila građenja za ovu kategoriju objekata. Pored potrebe da se usaglase stavovi resornih ministarstava, potrebno je da se prilikom izrade novih prostornih planova povede računa o propisivanju pravila građenja za objekte poljoprivredne namene.

Ovu aktivnost SKGO je realizovala u okviru Projekta „Institucionalna podrška SKGO – treća faza“, koji podržava Vlada Švajcarske.