Vesti

Reforma sistema lokalne samouprave za bolji život građana

Danas smo putem onlajn platforme Zoom, uz prisustvo više od 200 učesnika, organizovali sastanak povodom javne rasprave o Predlogu programa za reformu sistema lokalne samouprave u Republici Srbiji sa Akcionim planom za period 2021-2023. godine. Uvodne reči na skupu su imali Marija Obradović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, a Saša Mogić, pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave predstavio je detalje Predloga. 

Ministarka Marija Obradović naglasila je da reformski proces neće biti prekinut i da se nada da čemo kroz proces opšte javne rasprave doći do sveobuhvatnog reformskog dokumenta. Ona je naglasila da je zadatak Programa da nastavi dalji razvoj jedinica lokalne samouprave i dodala da je proces izrade dokumenta u tesnoj saradnji sa SKGO, ostalim resorima u Vladi, kao i samim lokalnim samoupravama.

"Unapređenje sistema lokalne samouprave podrazumeva unapređenje rada lokalnih uprava, ali i praćenje njihove efikasnosti", istakla je Obradović i podvukla da će rezultat reforme biti unapređenje kvaliteta života naših građana i olakšanje poslovanja privredi. Ona je pozvala sve relevantne aktere da se uključe u proces javne rasprave, kako bismo svi zajedno finalni dokument učinili boljim.

Đorđe Staničić je istakao da je SKGO prepoznata kao organizacija koja okuplja lokalne samouprave u Srbiji i koja je značajan partner u procesu kreiranja važnog dokumenta o reformi sistema lokalne samouprave. 

"Najvažnija stvar za funkcionisanje lokalnih samouprava je sistem njihovog finansiranja, koji je u prethodnom periodu unapređen, ali zahteva dalje promene i dodatno unapređivanje", istakao je Staničić i dodao da je važno da nastavimo sa kontinuiranim procesom edukacije zaposlenih na lokalu, kako bismo dostigli zacrtane ciljeve.

Po okončanju postupka javne rasprave koja traje do 22. marta, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave analiziraće sve primedbe, predloge i sugestije  učesnika u javnoj raspravi i sačiniti izveštaj o sprovedenoj javnoj  raspravi i u roku od 15 dana od dana okončanja javne rasprave, odnosno najkasnije sedam dana pre podnošenja Vladi na razmatranje i odlučivanje, isti objaviti na internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i na portalu E-uprava.