Vesti

Prolećno zasedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope


U periodu 13-14. mart 2008. godine, u Malagi (Španija) održano je Prolećno zasedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope i sastanak Stalnog komiteta Kongresa.


Delegaciju Republike Srbije na Prolećnom zasedanju Kongresa i sastanku Stalnog komiteta predstavljaju g. Željko Ožegović, predsedavajući delegacije (predsednik opštine Novi Beograd i predsednik Stalne konferencije gradova i opština) i g. Goran Vasić, član delegacije u Veću regiona Kongresa (poslanik u Skupštini AP Vojvodine).


Drugog dana zasedanja, 14. marta, na dnevnom redu je, između ostalog, raspravljano o nacrtima Izveštaja, Rezolucije i Preporuke povodom izbora koji su održani novembra 2007. god. na Kosovu i Metohiji, a koje je Biro Kongresa odobrio na sastanku 21. januara 2008. godine.


Predsedavajući delegacije Republike Srbije, g. Željko Ožegović, uložio je amandmane na pomenute dokumente Kongresa, sa obrazloženjem da se u dokumentima Kongresa ne može navoditi Kosovo i Metohija (KiM), bez naznake da je u pitanju integralni deo Republike Srbije, a takođe je upoznao članove Stalnog komiteta sa razlozima donošenja odluke Vlade RS da uputi preporuku Srbima na KiM da ne učestvuju na izborima novembra 2007.


G. Ožegović je, u ime delegacije, izrazio nezadovoljstvo zbog korišćenja izraza u Izveštaju koji prejudiciraju budući status KiM.


Nakon rasprave o amandmanima na pomenute dokumente, članovi Stalnog komiteta su, većinom glasova, delimično usvojili amandmane koje je podnela delegacija Republike Srbije.


Prolećno zasedanje je usmereno na raspravu o sledećim temama:

Održivi razvoj

  • Stanje lokalne i regionalne demokratije u Španiji
  • Teritorijalna kohezija i međuregionalna saradnja u oblasti Crnog mora
  • Nacrt povelje o urbanizmu
  • Razvoj gradske diplomatije
  • Integracija kroz politiku sporta i biodiverziteta za urbana područja
  • Izveštaji o posmatranju izbora na Kosovu (Republika Srbija) i u Republici Srpskoj (BiH)

Prolećno zasedanje Kongresa i zajednički sastanak Stalnog komiteta i Komiteta za održivi razvoj Kongresa, otvorio je predsednik Kongresa, g. Halvan Skard i tom prilikom odlikovao gradonačelnika Malage, g. Franciska de la Tore Pradosa medaljom Kongresa. „Grad Malaga otelotvoruje naše napore da izgradimo održive i prosperitetne lokalne vlasti“ rekao je g. Skard i zahvalio gradu Malagi na gostoprimstvu.

Prvog dana zasedanja, 13. marta, održane su paralelne sednice Veća lokalnih vlasti i Veća regiona Kongresa, a na dnevnom redu su bile teme poput održivog razvoja, klimatskih promena, razvoja lokalne i regionalne demokratije u Španiji, inovativne forme organizacije i pružanja usluga u ruralnim oblastima, gradska diplomatija i ostalo.