Vesti

Održan pripremni sastanak delegacije Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope

Pripremni sastanak delegacije Republike Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope održan je onlajn 12. marta 2020. godine. Osim što je sastanak poslužio kao pripremni za 40. zasedanje Kongresa, ovo je bio prvi sastanak delegacije u tekućem petogodišnjem mandatu.

Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, tokom skupa je istakao da je važno da Delegacija nastupa jedinstveno, da ima pripremljene stavove i reagovanja na izazove, naročito za izveštaje i za druge specifične teme važne za našu zemlju i za lokalnu i regionalnu upravu u Srbiji. On je naveo da se o tome u SKGO vodi računa i da je važno da delegati budu međusobno kolegijalni i povezani, ne samo na ovim sastancima u zemlji, već i u Strazburu. Generalni sekretar je poželeo uspeh u ovom mandatu i izrazio nadu da će delegacija uspeti da obezbedi da se lokalni i regionalni nivio čuje više nego do sada, a takođe je posebno čestitao koleginicama koje su se kandidovale za pozicije u okviru delegacije.

Tokom sastanka, predstavljene su kandidature za članove i zamenike članova delegacije i to: Aleksandre Maletić, za mesto potpredsednice Veća regiona, Jelene Trifunović, za mesto šefa delegacije i Dušice Davidović, za poziciju zamenika šefa delegacije.

Saša Mogić, pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave predstavio je tokom skupa ulogu MDULS u procesu predlaganja delegacije, dok je Marko Potić, diplomata u Stalnoj misiji Srbije pri Savetu Evrope predstavio svoj rad.

Delegati su putem Zoom aplikacije glasali za izbor šefa, zamenika šefa i sekretara delegacije i j jednoglasno izabralo kandidate za ove 3 pozicije. Nakon toga Aleksandra Vukmirović, šef Službe za evropske integracije i međunarodnu saradnju SKGO, proglasila je rezultate glasanja:

  • Jelena Trifunović je izabrana za šefa delegacije
  • Dušica Davidović je izabrana za zamenika šefa delegacije
  • Aleksandra Vukmirović je izabrana za sekretara delegacije.