Vesti

Održan četvrti sastanak Mreže SKGO za upravljanje rizikom i vanrednim situacijama

Stalna konferencija gradova i opština, posredstvom Zoom platforme, 24. marta 2021. godine, organizovala je četvrti sastanak Mreže SKGO za upravljanje rizikom i vanrednim situacijama, uz učešće predstavnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, Kancelarije za javna ulaganja kao i lokalnih samouprava, članica Mreže. Sastanak je realizovan u okviru projekta „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu kao EU – druga faza” koji finansira Vlada Švedske.

Imajući u vidu da je prethodna godina bila obeležena vanrednim situacijama i da su lokalni Štabovi za vanredne situacije bili pod ogromnim pritiskom, kao i da je takva situacija i dalje aktuelna u mnogim lokalnim samoupravama, današnji skup je bio prilika da se identifikuju problemi i pronađu adekvatni predlozi radi unapređenja delovanja svih lokalnih samouprava u sistemu smanjenja rizika od katastrofa.

Tokom skupa bilo je reči o novinama u sistemu smanjenja rizika od katastrofa, a predstavljen je i projekat MCR2030 – Making Cities Resilient 2030, koji se bavi otpornošću urbanih sredina u uslovima povećanog rizika od katastrofa. 

Takođe, u okviru dnevnog reda, predstavljena je publikacija SKGO – Vodič kroz postupak primene Zakona o obnovi nakon elementarne i druge nepogode koji treba da pomogne lokalnim samoupravama da što jednostavnije prođu kroz proces oporavka nakon katastrofe.

U okviru poslednje tačke dnevnog reda, govorili smo o funkcionisanju sistema Civilne zaštite tokom pandemije, ulogom i značajem jedinica civilne zaštite opšte namene, kao i odnosom prema osetljivim/ranjivim kategorijama stanovništva.