Vesti

Održan prvi deo 40. Plenarnog zasedanja Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope održao je prvi deo 40. Plenarnog zasedanja u periodu od 23. do 24. marta 2021. godine u onlajn formatu.

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti usvojio je Prioritete rada za narednih pet godina. Kongres će se fokusirati na doprinos lokalnih i regionalnih vlasti ciljevima održivog razvoja UN-a:

•             Otporna društva: efikasni odgovori na krizu javnog zdravlja;

•             Demokratska društva: kvalitet predstavničke demokratije i učešće građana;

•             Kohezivna društva: smanjenje nejednakosti;

•             Održiva društva: ekološka pitanja i klimatske akcije;

•             Digitalna društva: digitalizacija i veštačka inteligencija u lokalnom kontekstu.

Usvojen je Izveštaj o obezbeđivanju poštovanja Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u velikim kriznim situacijama (i prateća Rezolucija), koji je ukazao na to da je panedemija dovela do pooštravanja kontrola i pojačanog pritiska nekih centralnih vlada na lokalnom i regionalnom nivou, do pojačanog administrativnog nadzora i ograničenja lokalnih resursa, smanjenja učešća građana u odlučivanju I konsultacija sa lokalnim I regionalnim vlastima. Takođe je dovela remećenja u podeli nadležnosti, kao I do pogoršanja nejednakosti između teritorija, posebno urbanih i ruralnih, pri čemu su posebno pogođene turističke regije.

Leendert Verbeek novoizabrani predsednik Kongresa i ostali lideri iz 47 država Saveta Evrope, generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić, nemački ministar spoljnih poslova i predsednik Komiteta ministara Heiko Maas i predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Rik Daems izrazili su zabrinutost zbog najavljenog povlačenja Turske iz Istanbulske konvencije. Oni su pozvali turske vlasti da preispitaju svoju odluku i ostanu u okviru Istanbulske konvencije radi zaštite pojedinaca od nasilja.

Izbori za organe Kongresa

Kongres je obnovio svoje Predsedništvo - izbori su održani putem interneta, s obzirom na trenutnu zdravstvenu krizu COVID-19. Članovi Kongresa izabrali su  Lenderta Verbeek-a iz Holandije (SOC/G/PD) za predsednika sa mandatom od 2.5 godine.

Bernd Vöhringer (Nemačka, EPP/CCE) izabran je za predsednika Veća lokalnih vlasti Kongresa.

John Warmisham (Ujedinjeno Kraljevstvo, SOC/G/PD), Xavier Cadoret (Francuska, SOC/G/PD), Konstantinos Kukas (Grčka, EPP/CGE), Antonija Jozić (Hrvatska, EPP/CCE), Martina Dieschburg-Nickels (Luksemburg, ILDG), Emin Jeritsjan (Jermenija, EPP/CGE) i Sevdija Ugrekhelidze (Gruzija, EPP/CGE) su izabrani za potpredsednike.

U Veću regiona Kongresa, Harald Sonderegger (Austrija, EPP/CGO) izabran je za predsednika nasledivši Gunn Marit Helgesen (Norveška, EPP/CCE) koja je postala potpredsednica Veća, zajedno sa izabranim članovima, Aleksandrom Maletić (Srbija, EPP/CCE), Andrejem Novikovim (Estonija, ILDG), Tunč Sojerom (Turska, SOC/G/PD), Liom Montalti (Italija, SOC/G/PD), Sesilijom Dalman Eek (Švedska, SOC/G/PD) i Drozdenkom Aleksanderom (Ruska Federacija, EPP/EPP).

Kada su u pitanju rezultati izbora u tri komiteta Kongresa: Gudrun Mosler-Törnström (Austrija, SOC/G/PD), bivša predsednica Kongresa od 2016. do 2018. postala je nova predsednica Odbora za monitoring, Jelena Drenjanin (Švedska, EPP/CGE), predsednica Odbora za upravu i Tomas Andersson (Švedska/ ILDG), predsednik Odbora za tekuće poslove.

Aleksandra Maletić, potpredsednica Skupštine AP Vojvodine i članica delegacije Republike Srbije u Kongresu, izabrana je za drugog potpredsednika Veća regiona Kongresa. Na ovaj način, ona je postala i članica Biroa Kongresa, tela u čiji rad su uključeni visoki funkcioneri Kongresa.

„Mini Šengen“ inicijativa za regionalnu saradnju koju je inicirao predsednik Republike Srbije, a koja ima za cilj stvaranje jedinstvenog tržišta i omogućava slobodno putovanja građanima čije države su članice, istinski je primer dobrosusedske saradnje i želela bih da podvučem da bi ovo bio jedan od glavnih motivacionih faktora za moj rad u Kongresu“, istakla je Aleksandra Maletić u svom govoru koji je održala ovim povodom.

Više informacija o izboru g-dje Maletić, možete pronaći na vebsajtu Skupštine AP Vojvodine, na linku https://www.skupstinavojvodine.gov.rs/Vesti.aspx?id=6844&s=vesti

Na prvom delu 40. Plenarnog zasedanja, učestvovali su predstavnici Delegacije Republike Srbije u Kongresu: Jelena Trifunović, šefica Delegacije i odbornica skupštine opštine Svrljig, Robert Fejstamer, član I predsednik opštine Kanjiža, Mira Radenović, zamenik člana i odbornica skupštine grada Novog Sada, Aleksandra Maletić, član i potpredsednica Skupštine AP Vojvodine, Dušica Davidović, zamenik šefa Delegacije i zamenica gradonačelnice Niša, Antonio Ratković, član i gradonačelnik grada Sombora.

Više informacija o prvom delu 40. Plenarnog zasedanja možete pronaći na vebstranici Kongresa, na linku   https://www.coe.int/en/web/congress/40th-session