Vesti

Nove eObuke u oblasti socijalne zaštite

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) raspisuje poziv za učešće na eObukama za administrativne radnike koji obavljaju poslove u oblasti socijalne zaštite u lokalnim samoupravama, kao i za donosioce odluka na lokalnom nivou.

Obuke su razvijene i izvodiće se u okviru projekta „Jačanje lokalnih kapaciteta za sprovođenje Agende 2030 i principa “Ne ostavljajte nikoga iza sebe“, koji sprovodi Mreža asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope (NALAS) u saradnji sa GIZ-om, u ime Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Informacija o eObukama: 

Cilj eObuka je jačanje kapaciteta JLS  u oblasti socijalne zaštite primenom pristupa za realizaciju socijalnih usluga koji će doprineti poboljšanju životnih uslova ranjivih kategorija građana.

U vezi sa tim, obezbeđeno je pet eObuka koji pokrivaju sledeće pristupe u realizaciji usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou:

  • Uspostavljanje dnevnih boravaka kao dnevne usluge u zajednici usmerene na podršku porodici na lokalnom nivou;
  • Podizanje svesti o ljudskim pravima, nediskriminaciji i inkluziji na lokalnom nivou;
  • Uspostavljanje Foruma za socijalni dijalog kao participatornog mehanizma za planiranje socijalne politike i prilagođavanje lokalnih socijalnih usluga potrebama ranjivih grupa;
  • Uspostavljanje mobilnih timova za realizaciju socijalnih usluga direktno u životnom okruženju korisnika;
  • Inkluzivno upravljanje rizikom od katastrofa uključivanjem ranjivih grupa u aktivnosti planiranja od strane lokalnih snaga za upravljanje katastrofama.

Obuke su deo platforme za e-učenje NALAS-a i izvodiće se tokom četiri nedelje na engleskom jeziku. Učesnici će imati priliku da poboljšaju svoja znanja o primeni pristupa u realizaciji socijalnih usluga putem savremenih, interaktivnih alata za onlajn učenje.

Tokom procesa učenja, učesnici će dobiti podršku facilitatora i imaće priliku da razmene iskustva i znanje sa svojim kolegama iz regiona Zapadnog Balkana. Nakon uspešnog završetka kursa, polaznici će dobiti sertifikat izdat od NALAS-a. Pet kurseva će se izvoditi prema kalendaru priloženom uz ovaj poziv.

Obuke namenjene su:

  • Administrativnim službenicima koji obavljaju poslove u oblasti socijalne zaštite, zaposlenim u JLS;
  • Profesionalcima koji su motivisani da primenjuju stečena znanja i doprinose poboljšanju lokalnih politika u oblasti socijalne zaštite;
  • Donosiocima odluka na nivou JLS (gradonačelniku/predsedniku opštine, članovima gradskog/opštinskog veća).

Lokalne samouprave čiji predstavnici uspešno završe odgovarajuću obuku, imaće priliku da se u okviru projekta prijave za stručnu i finansijsku podršku neophodnu za uspostavljanje pristupa pružanju socijalnih usluga. Projekat će takođe omogućiti lokalnim samoupravama i njihovim predstavnicima da aktivno učestvuju u klasterima za učenje (learning clusters) osnovanim od strane udruženja lokalnih samouprava Zapadnog Balkana kao mehanizme za razmenu iskustava između praktičara u regionu.

Procedura za registraciju i izbor učesnika

Potrebno je da svaki zainteresovani predstavnik gradske/opštinske uprave popuni i preda prijavni obrazac i motivaciono pismo. Broj polaznika za svaku od eObuka je ograničen, međutim JLS mogu da odluče da učestvuju u više od jednog kursa.

Izbor učesnika vršiće se na osnovu sledećih kriterijuma procene:

  1. Uspostavljena partnerstva sa institucijama, organizacijama civilnog društva, privatnim sektorom i stručnjacima sa ciljem podrške ugroženim kategorijama građana i / ili pružanja usluga;
  2. Pristup lokalne samouprave u daljem unapređenju socijalne zaštite na lokalnom nivou.

Popunjene prijavne obrasce i motivaciono pismo potrebno je poslati elektronskim putem na sledeću adresu: mirjana.komnenovic@skgo.org najkasnije do 9. aprila 2021. godine.

Kontakt osoba za dodatne informacije je Mirjana Komnenović, koordinatorka projekta ispred Stalne konferencije gradova i opština (mirjana.komnenovic@skgo.org, 064/870 33 27).

Poziv za učešće na eObukama.pdf

AR e-Learning course Brochure.pdf

Calendar of Delivery.pdf

DCC e-Learning course Brochure.pdf

IDRM e-Learning course Brochure.pdf

MOT e-Learning course Brochure.pdf

SDF e-learning course Brochure.pdf

Application form E-learning .docx