Vesti

Jerusalim - grad koji je okupio čitav svet


Konferencija 'Partnerski gradovi i udruženja opština'- 9-12. Mart 2008. godine


Izrael 2008. godine obeležava sedamdesetu godišnjicu svog postojanja. Ove godine, takođe, Savez lokalnih vlasti Izraela proslavlja svoj jubilej, 70. godišnjicu od osnivanja asocijacije jedinica lokalne samouprave. U čast ova dva značajna jubileja, Vlada države Izrael i Savez lokalnih vlasti organizovali su konferenciju ‘Partnerski gradovi i udruženja opština’. Ovaj skup održan je u Jerusalimu u periodu 9-12. marta.


Tema Konferencije, koja je okupila najvažnije zvaničnike Izraela i predstavnike lokalnih vlasti 43 države iz čitavog sveta, bio je značaj uloge lokalne samouprave u razvoju demokratije, kao i u dostizanju Milenijumskih razvojnih ciljeva. Skup je bio i izuzetna prilika da se obnove stara i uspostave nova partnerstva, kao i da se razmeni iskustvo sa kolegama iz drugih država i države domaćina. Na značaj koji izraelska država pridaje uspostavljanju mira na ovim prostorima, posebno je ukazano na skupu u Parku mira gde je prikazana skulptura Kamen mira koja će simbolično obići sve države sveta u cilju promocije diplomatije i razvoja mirovnih inicijativa.

Predsednici i predstavnici Novog Beograda, Vranja, Obrenovca, Savskog Venca, Sente, Dimitrovgrada, Pirota i Knjaževca na ovom skupu predstavljali su našu zemlju. Predsednik SKGO je sa predstavnicima još 42 države učestvovao u ceremoniji polaganja cveća u Novom memorijalnom centru holokausta, Jad Vašem, što je propratila televizijska ekipa B92 koja je na ovom skupu pratila našu delegaciju. Pored velikog broja kontakata koje su naše opštine uspostavile u toku konferencije, skup je bio i prilika da se formalizuje uspešna decenijska saradnja koja postoji između Stalne konferencije gradova i opština i Saveza lokalnih vlasti Izraela. U završnom delu konferencije predsednik izraelske asocijacije, g. Adi Eldar i predsednik SKGO, g. Željko Ožegović potpisali su Sporazum o saradnji dve organizacije u različitim domenima od značaja za lokalnu samoupravu.


Tokom posete Izraelu naša delegacija se sastala i sa ambasadorom Srbije u Izraelu, g. Miodragom Isakovim sa kojim je razgovarano o postojećim vezama naših država, ali i o mogućnostima za uspostavljanje direktne saradnje lokalnih samouprava dve države. Zaključeno je da naša zemlja, a samim tim i naša lokalna samouprava, u Izraelu ima značajnog i posvećenog partnera spremnog na konkretnu podršku i saradnju.