Vesti

Predlozi inicijativa za primenu Ciljeva održivog razvoja (COR) u sektoru zdravlja i zaštite životne sredine

Lokalne organizacije civilnog društva iz Priboja, Požege, Užica, Sremskih Karlovaca, Pirota, Zaječara, Bora, Knjaževca, Apatina i Sombora imaju priliku da podnesu predloge inicijativa za primenu Ciljeva održivog razvoja (COR) u sektoru zdravlja i zaštite životne sredine.

Inicijative se podnose Fondu za održivi razvoj, a predloge mogu podnositi organizacije civilnog društva, koje u tom procesu treba da preuzmu vodeću ulogu. Obavezno je obezbediti formalno učešće lokalne samouprave, i to iz istog grada ili opštine kao i organizacija civilnog društva koja podnosi predlog inicijative (kroz potpisan dogovor o saradnji). Dodatno učešće privatnog sektora, obrazovnih ustanova, drugih OCD, medija i ostalih aktera na lokalu je preporučljivo i smatraće se prednošću prilikom selekcije predloga inicijativa.

Fond za održivi lokalni razvoj podržaće nabavku opreme neophodne za realizaciju aktivnosti, u slučaju da je oprema namenjena za javnu upotrebu i ukoliko iznos nabavki ne prelazi 35% od ukupnog budžete predložene inicijative.

Dostavljeni predlozi inicijativa treba da obuhvate najmanje dve prioritetne oblasti delovanja definisanih u izveštaju „Srbija 2030: Razvojni prioriteti – Izveštaj nedržavnog sektora”:

  • Zdrav život i zdravstvena zaštita dostupni svima (mere za oporavak nakon pandemije COVID-19 virusa, preventivna zdravstvena zaštita, reproduktivno zdravlje, promocija zdravog načina života, itd.)
  • Odgovorna i efikasna upotreba prirodnih resursa (smanjenje generisanja otpada, energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije, itd.)
  • Čiste i otporne lokalne zajednice (kvalitet vazduha i vode, upravljanje otpadom, tretman otpadnih voda, održivi transportni sistem, poboljšanje zelenih javnih površina, itd.)
  • Očuvanje prirodnog i kulturnog nasleđa (zaštita prirodnih resursa, biodiverziteta i kulturnog nasleđa, prevencija od poplava, zemljotresa i požara, itd.)

Dužina trajanja inicijativa je predviđena do 12 meseci sa budžetom do 30,000.00 EUR po inicijativi.

Početak implementacije selektovanih inicijativa je predviđen za jun 2021.

Aplikaciju je potrebno podneti na srpskom jeziku, slanjem navedene dokumentacije na sledeću mejl adresu: milica.andrejevic@giz.de.

Rok za podnošenje aplikacije je 13. maj 2021. do 15h. 

Fond za održivi lokalni razvoj uspostavljen je u okviru projekta Reforma javnih finansija – Agenda 2030, koji podržavaju Vlade Švajcarske i Nemačke, a sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Poziv_SRB-4.pdf

Poziv_ENG.pdf