Vesti

Akreditovane onlajn obuke: „Upravljanje javnom svojinom i imovinsko-pravni poslovi u JLS“

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u periodu od 22. aprila do 25. maja 2021. godine organizuje četiri dvodnevne onlajn obuke - vebinara za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave na temu „Upravljanje javnom svojinom i imovinsko-pravni poslovi u JLS“. Sprovođenje obuke realizuje se u okviru Programa Exchange 5 koji finansira Evropska unija, a realizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Ministarstvom finansija i SKGO.

Obuka predstavnika JLS obaviće se po akreditovanom programu u okviru Sektorskog programa kontinuiranog stručnog usavršavanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave za 2021. godinu, koji je deo Opšteg programa obuke zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave za 2021. godinu, usvojenog od strane Vlade Republike Srbije. Polaznici će nakon pohađanja akreditovanog programa obuke „Upravljanje javnom svojinom i imovinsko-pravni poslovi u JLS“ dobiti sertifikat o uspešno završenoj obuci.

Svrha obuke je da se zaposleni na imovinsko-pravnim poslovima u lokalnim samoupravama obuče za dalji rad u ovoj složenoj oblasti. Tema eksproprijacije, konverzije, upravni postupak su teme koje čine srž delovanja i rada imovinsko-pravne službe svih lokalnih samouprava. Izmene Zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, kao i najavljene izmene Zakona o eksproprijaciji, uz ranije donet lex specialis za posebne postupke eksproprijacije kod izgradnje velikih infrastrukturnih objekata od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, biće posebno obrađene tokom obuke. Dalji upis javne svojine, metodologija za vođenje evidencije javne svojine i pitanje procene vrednosti nepokretnosti uz poseban osvrt na aktuelni metodološki pristup kod procene tržišne i knjigovodstvene vrednosti, su takođe podteme ove akreditovane obuke.

Cilj obuke je da doprinese osposobljavanju polaznika za uspostavljanje celishodnog i efikasnog sistema upravljanja imovinom JLS kao i dalja edukacija zaposlenih na imovinsko-pravnim poslovima u pogledu vršenja redovnih poslova.

Planirane onlajn obuke – vebinari, održaće se:

  • 1. termin – 22-23.04.2021. godine;
  • 2. termin – 28-29.04.2021. godine;
  • 3. termin – 12-13.05.2021. godine;
  • 4. termin – 24-25.05.2021. godine.

Obuka u svakom od naznačenih termina počinje u 11 časova.

Kontakt osoba za sve dodatne informacije u vezi sa učešćem na vebinaru je Marko Tešić, savetnik za javnu svojinu SKGO (marko.tesic@skgo.org ili pozivanjem telefonskog broja 064 870 33 81).

Agenda vebinar SKGO.docx