Vesti

Krupanj domaćin sastanka o međuopštinskoj saradnji u slivu Drine

Protekla dva dana opština Krupanj bila je domaćin skupa na kome su učestvovali svi predstavnici opština Drinskog sliva.

Sastanak je održan u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) uz podršku Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu (MDULS).

Na dvodnevnom skupu usvojena je strategija Uspostavljanja sistema civilne zaštite i uspostavljanje sistema smanjenja rizika od katastrofa na području svih opština u slivu reke Drine.

Pozdravnu reč prisutnima uputio je Ivan Isailović, predsednik opštine Krupanj i govorio o značaju i ciljevima održavanja ovog skupa - u gradu koji je pretrpeo velike štete tokom poplava 2014. godine. O ideji, prevenciji, zaštiti i planovima Projekta govorili su Sandra Nedeljković, zamenik direktora Kancelarije za javna ulaganja, Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, i Žarko Petrović. tim lider za otporni razvoj UNDP.

Putem digitalnih medija sastanku je prisustvovao Saša Mogić, pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave i upoznao učesnike skupa o međuopštinskoj saradnji na nivou sliva. Pomenuti su svi izazovi u vezi sa iskustvima u vreme poplava, a predstavljena je i koncepcija novih rešenja i mogućnosti u cilju zaštite.  

Drugi dan sastanka bio je posvećen predstavljanju inicijative za funkcionalnu saradnju lokalnih samouprava na slivu reke Drine. Uz mnogobrojne primere iz prakse, razmatrane su mogućnosti i modaliteti prevazilaženja eventualnih prepreka i koraci i procedure za funkcionalnu međuopštinsku saradnju lokalnih samouprava u Slivu.