Vesti

Nastavak podrške procesu ozakonjenja objekata u romskim naseljima u Paraćinu

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) nastavila je rad na terenu i upoznavanje romske zajednice sa mogućnostima korišćenja pravne podrške za potrebe ozakonjenja njihovih stambenih objekata. 

U utorak, 13. aprila 2021. godine, tim SKGO je posetio Paraćin gde je u razgovoru sa opštinskim rukovodiocima napravljen presek dosadašnjih aktivnosti na realizaciji pravne podrške nakon čega je izvršen i obilazak terena. Tom prilikom je romskim sugrađanima podeljena dvojezična (srpski/romski) publikacija ''Kako da ozakonite kuću'', koju je pripremila SKGO. Izvršen je obilazak romskih naselja u Vidovdanskoj i Ulici Ive Andrića, a sa građanima se razgovaralo o načinima kako da se predmetna pravna podrška dodatno unapredi, kao i o potencijalnim mogućnostima za dalji nastavak podrške lokalnoj samoupravi u oblasti ozakonjenja.

Realizacija ovih aktivnosti deo je programa ''Podrška EU inkluziji Roma u Srbiji - osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma'' koju finansira Evropska unija kroz IPA 2016, a sprovodi SKGO.