Vesti

Izveštaj o godišnjem koordinacionom sastanku ENLD

Godišnji koordinacioni sastanak Evropske nedelje lokalne demokratije (ENLD) održan je putem sistema KUDO, 26. februara 2021. Sastanak je okupio 85 lokalnih izabranih predstavnika, opštinskih zvaničnika i nacionalnih koordinatora ENLD koji su predstavljali 13 država članica Saveta Evrope (Albanija, Belgija, Bugarska, Nemačka, Grčka, Portugalija, Republika Severna Makedonija, Rumunija, Rusija, Srbija, Švedska, Turska i Ukrajina), predstavnike opština iz Tunisa, kao i sekretare delegacija partnera Kongresa za zemlje lokalne demokratije, Maroka i Tunisa.

Grad Vranje i Stalna konferencija gradova i opština predstavili su ovom prilikom svoje najbolje prakse u izdanju ENLD za 2020. godinu.

Na kraju sastanka, portparolka Kongresa za ENLD Bryony Rudkin uručila je sertifikate za titulu „Partner Evropske nedelje lokalne demokratije 2020“ predstavnicima 19 opština i jedne asocijacije iz pet zemalja. Titulu je dodelio Biro Kongresa 12. februara kao priznanje za njihovu posvećenost organizovanju ENLD i promovisanju učešća građana.

Sertifikat „Partner Evropske nedelje lokalne demokratije 2020“ uručen je, izmedju ostalih, predstavnicima dve JLS iz Republike Srbije: Gradu Nišu i Gradu Vranju.

Više informacija o sastanku možete pronaći u sledećem dokumentu.

Biro Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti je 24. marta 2021. godine odobrio temu ENLD za period 2021 - 2022. : „Zaštita životne sredine: lokalne zajednice preduzimaju mere (Protecting the environment: local communities take action)“. Ohrabrujemo vas da tokom cele ove godine organizujete aktivnosti na ovu temu, sa vodećim događajem koji bi se održao u nedelji 15. oktobra.

Tema ENLD za 2021-2022. usredsređena je na lokalnu akciju za zaštitu životne sredine, borbu protiv klimatskih promena, jačanje otpornosti i rad na postizanju ciljeva održivog razvoja - SDG 11 (Održive i otporne zajednice), koje bi teritorijalne vlasti mogle da integrišu u svoju akciju, uključujući građane radi zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena. Molimo vas da preuzmete sledeći dokument kako biste se detaljnije informisali o novom izdanju ENLD.

Da biste se registrovali, pozivamo vas da napravite svoj profil na ENLD onlajn platformi i navedete aktivnosti koje planirate da organizujete. Opštine koje su već učestvovale u ENLD u prethodnim godinama mogu se registrovati tako što će se prijaviti na svoj lični nalog i slediti uputstva.

Evropsku nedelju lokalne demokratije možete pratiti i na društvenim mrežama:

Facebook: @democracyweek

Twitter: @democracy_week