Vesti

Nastavljeni razgovori sa pripadnicima romske zajednice u Pirotu o problemima ozakonjenja objekata

Predstavnici Stalne konferencije gradova i opština i Komiteta pravnika za ljudska prava JUKOM, obišli su 20. aprila 2021. godine gradsku upravu i romsko naselje u MZ Rasadnik u Pirotu. Tokom sastanka u sedištu lokalne samouprave, predstavnici gradske uprave upoznati su sa dosadašnjim rezultatima paketa podrške koji je pružen od strane SKGO. Paket podrške sastoji se od izrade analize stanja u oblasti ozakonjenja objekata u romskim podstandardnim naseljima sa pratećim akcionim planom kao i pružanju pravne podrške za rešavanje imovinskih problema u postupcima ozakonjenja objekata romske zajednice. U narednom periodu, lokalna samouprava će dobiti finalizovane predmetne dokumente kao i smernice za dalje pružanje pravne podrške u oblasti ozakonjenja objekata u romskim nasleljima na teritoriji Grada.

Nakon posete gradskoj upravi, izvršen je obilazak romskog naselja u MZ Rasadnik gde su romski sugrađani informisani o trenutnim aktivnostima koje se realizuju po pitanju pravnog savetovanja za proces ozakonjenja objekata kao i načinima kako se navedena podrška može ostvariti. Građani su se u najvećoj meri izjasnili da im je predmetna podrška značajna, ali da se u dalji proces ozakonjenja može ući samo ukoliko se u narednom periodu omogući i određena finansijska podrška.

Obilazak je završen deljenjem publikacije ''Kako da ozakonite kuću'' na srpskom i romskom jeziku koju je priredila SKGO, kao i pozivanjem romskih sugrađana da iskoriste pravnu podršku koja će im biit još na raspolaganju do kraja meseca maja.

Realizacija aktivnosti deo je programa ''Podrška EU inkluziji Roma u Srbiji - osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma'' koju finansira Evropska unija kroz IPA 2016 alokaciju a tehnički sprovodi Stalna konferencija gradova i opština.