Vesti

Predstavljen Priručnik za sprovođenje principa dobrog upravljanja na lokalnom nivou

Na onlajn predstavljanju „Priručnika za sprovođenje principa dobrog upravljanja na lokalnom nivou“ Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), održanom 4. februara 20921. godine, prisustvovalo je više od 110 predstavnika državnih organa, institucija, gradova i opština, civilnog sektora, stručnjaka i drugih zainteresovanih. Učesnici su ovom prilikom naglasili da je tema dobrog upravljanja konačno „demistifikovana“, tj. da principi dobrog upravljanja, pored svakodnevnih prioriteta sa kojima su suočene uprave gradova i opština – imaju jasno prepoznatljivo mesto i značaj u delovanju rada jedinica lokalne samouprave (JLS), kao i da su efikasnost, otvorenost, vladavina prava, ravnopravnost, antikorupcija i učešće građana prisutni u redovnom radu uprava na lokalnom nivou i da dolaze do izražaja i bivaju prepoznati kao primeri dobre prakse koji unapređuju kvalitet života u zajednicama Srbije.

Otvarajući skup, Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO sa ponosom je istakao da je Priručnik kruna velikog posla, posle skoro dve decenije rada u oblasti dobrog upravljanja, pri čemu su poslednje dve godine intenzivnog rada posvećene izradi ovog priručnika na kome je, pored tri izuzetna ko-autora, svoj doprinos dao i tim od preko 20 stručnjaka zaposlenih u SKGO.

Staničić je naveo da je “trenutno u toku nacionalna kampanja SKGO, tokom koje se, pored promocije ovog priručnika, širom Srbije na radio talasima puštaju džinglovi o principima dobrog upravljanja, dok je na društvenim onlajn mrežama 15 edukativnih video spotova, do kraja januara i nepune tri nedelje, imalo preko 1.150.000 onlajn pregleda – na Fejsbuku, Jutjubu i Tviteru”!

„Ovu kampanju vremenski smo podesili da se poklapa sa trećim Nacionalnim takmičenjem za najbolju gradsku, odnosno opštinsku upravu. Posebno smo ponosni što smo sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave inicirali i sproveli do sada dva nacionalna godišnja takmičenja za izbor najbolje prakse u primeni principa dobre uprave na lokalnom nivou u toku 2019. i 2020. godine. Drago nam je da ova inicijativa prepoznata od strane države, odnosno našeg resornog ministarstva, pa je i iz Budžeta RS izdvojen nagradni fond“, rekao je Staničić. On se zahvalio Vladi Švajcarske, koja u saradnji sa Vladom Srbije, podržava brojne aktivnosti, među kojima značajan deo SKGO sprovodi – kao i izrada i objavljivanje ovog priručnika – u okviru Projekta „Unapređivanje dobrog upravljanja na lokalnom nivou“, koji je sastavni deo Programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO”, koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa SKGO.

„Sa stanovišta građana, principi dobre uprave služe da unaprede način na koji administracija, odnosno birokratija postupa. Za upravu je važno da kroz primenu ovih principa unapredi poverenje građana u upravu i legitimitet organa vlasti u celini. Ako se u očima građana uprava pokazuje kao udaljena ili nedelotvorna, njihovo poverenje u upravu se smanjuje. Prava i slobode građana su u srcu koncepta dobre uprave. Dobra uprava poštuje vrednosti pravne države i prava građana. Takva uprava je otvorena i iz tog razloga uvek smo polazili sa aspekta građana, šta oni žele i kako vide upravu – dobru upravu radeći za građane i građanke”, zaključio je Staničić.

Saša Mogić, pomoćnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu je istakao da je percepcija građana samo vrh ledenog brega mnogih poslova, aktivnosti, procedura, odluka, politika na lokalnom nivou koji moraju da budu sprovedene na adekvatan način.

S tim u vezi, nastavio je Mogić: “Priručnik je jedan od alata koji se stavlja na raspolaganje svim zaposlenima u lokalnim samoupravama, a posebno bi se trebalo skrenuti pažnja predsednicima opština, gradonačelnicima, njihovim pomoćnicima, članovima veća, kako bi se u svemu ovome što je sadržina Priručnika upoznali sa svojim obavezama”.

“Mi smo u procesu gde ćemo sve više biti u situaciji da na brz način složenu temu procenimo – gde smo, dokle smo stigli, šta je neophodno da bude urađeno, unapređeno ili inovirano, kako bi postigli standarde kvaliteta koji se očekuju od javne uprave. Tako je Indeks dobre uprave prepoznat i prikazan i u Nacrtu programa reforme sistema lokalne samouprave i njegovom akcionom planu, koji će biti u javnoj raspravi”, rekao je Mogić.

Mogić je na završetku svog izlaganja izjavio da je zaista ponosan što je Ministarstvo zajedno sa SKGO deo jednog ovakvog poduhvata, jer sve manje imamo zahteva, situacija ili određenih postupaka koji nisu dovoljno objašnjeni ili koji nisu svima jasni. „Ovim priručnikom se ta priča demistifikuje šta sadržinski lokalna samouprava u svakoj od oblasti treba da imaj kao standard u svom svakodnevnom radu, a sve zajedno treba da rezultira u stvari da građani steknu još veće poverenje u svoju opštinu ili grad i da budu zainteresovani da uzmu učešće u radu tamo gde mogu da pomognu sebi ili svojoj zajednici. Frekventnija i efikasnija komunikacija sa građanima početa je ranije, ali je to proces koji će se samo sve više širiti i mi treba da pripremimo lokalne samouprave kroz primenu principa dobrog upravljanja da odziv građana naiđe na otvorena vrata s jedne strane i sa druge strane na adekvatan odaziv svojih gradova i opština na ono što su predlozi, zahtevi ili interesovanja građana“, istakao je Mogić.

Saša Miler, predstavnica Ambasade Švajcarske i šefica Sektora za dobro upravljanje Švajcarske kancelarije za saradnju, rekla je da je zaista ohrabrujuće videti predstavnike širom zemlje na promociji Priručnika.

“Švajcarska podržava Srbiju preko 20 godina na svom reformskom putu ka evropskim integracijama, a za nas ovaj proces podrazumeva prihvatanje ključnih evropskih i švajcarskih vrednosti, kao što je vladavina prava i demokratija. Švajcarska se u ovom procesu naročito fokusirala na podršku lokalnoj samoupravi, a u partnerstvu sa MDULS, SKGO, UNOPS i od skora i sa organizacijama civilnog društva. Koncept dobrog upravljanja ponekad može izgledati apstraktno na prvi pogled. Eksperti za razvoj širom planete se slažu da je dobro upravljanje neophodni deo unapređenja zemlje”, rekla je Miler.

Ona je dodala da je Priručnik rezultat dugogodišnjeg iskustva, napora i kontinuiranog prenosa znanja i njegove primene na lokalnom nivou: „Pruža ključne informacije, znanje i primere prakse relevantne za primenu principa dobrog upravljanja u lokalnim samoupravama. Ovaj priručnik je vrlo koristan i sveobuhvatan referentni vodič za primenu principa dobrog upravljanja u praksi, te da će pomoći u ulaganju napora da se koncepti dobrog upravljanja prilagode pristupu koji odgovara lokalnom kontekstu i potrebama.”

Završavajući svoje izlaganje, Miler je rekla: “Takođe bismo želeli da se zahvalimo Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave na prepoznavanju važnosti ovog koncepta i kontinuiranom promovisanju principa dobrog upravljanja na lokalnom nivou. Švajcarska će nastaviti da podržava razmenu znanja i iskustva u primeni dobrog upravljanja i kao važan korak na putu pozitivnih promena lokalnih samouprava u Srbiji.”

Dragan Mladenović, savetnik za dobro upravljanje iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), ispred Programa SwissPRO, izjavio je: “Izuzetan i izvanredan proizvod, Priručnik je izvor konciznih informacija na koji način se principi dobrog upravljanja, koji izgledaju apstraktno – sprovodi u praksi. Podrška lokalnoj samoupravi u razjašnjavanju pojma dobrog upravljanja i prenošenju pojma i iskustva, rezultirala je da sada (mi iz UNOPS-a u okviru Programa SwissPRO, prim.aut.) imamo sagovornike u 50-60 JLS. Sam ishod ove saradnje i aktivnosti podrazumeva uređenost koja povećava stabilnost života i rada – proces stizanja do regulativa, propisa i politika na lokalnom nivou“!

Mladenović je istakao da ovaj proces nije zapisan u kamenu, jer ga treba prilagođavati uslovima, potrebama i pravima građana! On se vodi osnovnim načelima koji nisu promenljivi – vladavina prava, demokratija, ljudska prava, nediskriminacija, participacija građana itd. – ali se menjaju prioriteti koje treba ostvariti.“

Za kraj, Mladenović je naglasio: „Dobro upravljanje je stvar koja je vrlo merljiva! Osim Indeksa dobre uprave, postoje i drugi indeksi, npr. Svetske banke, gde se mogu videti nivoi do kog je jedno društvo stiglo u razvoju. Švajcarska, iako se sama nalazi u vrhu po standardima Svetske banke, ona se i dalje bavi i radi, unapređuje se i razvija demokratiju. Dobro upravljanje je jedan neprekidan proces usavršavanja javnog sektora u radu i pružanju odgovora na potrebe i prava građana. Iskustvo pokazuje da je stalan rad na ovoj temi pomera i unapređuje, dok pristup koji imamo i rad, gotovo svakodnevnom na lokalnom nivou – daje rezultate da građani doživljavaju državu na lokalnom nivou svaki dan.“

Ivan Milivojević, zamenik generalnog sekretara SKGO za usluge članstvu, menadžer projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou“ i urednik Priručnika dao je osnovne informacije o ovoj publikaciji: „Priručnik je razvijen po klasifikaciji SKGO Indeksa dobre uprave, koji je osmišljen po potrebi i prilikama u Srbiji. Struktura Priručnika je metodološki uređena kao praktikum koji prati pet tema u pet poglavlja dobrog upravljanja i u svakom je obrađeno: definisanje principa i pojmova, međunarodni standardi, nacionalni pravni okvir, primeri dobre prakse, rezime teme/poglavlja, te prikaz dodatne literature i propisa nadležnih organa. Priručnik sadrži: 119 indeksiranih ključnih tema i pojmova, 130 popisanih važećih propisa Republike Srbije, 168 odabrane dodatne literature na srpskom i engleskom jeziku, 542 linka ka dodatnom internet sadržaju, kao i preko 50 modela SKGO akata za lokalnu samoupravu“.   

Završavajući predstavljanje, on je izjavio da „pored štampane verzije, postoji i elektronska verzija Priručnika, pa i QR-kod preko koga se on može preuzeti. Dodatno, SKGO ima i deo sajta o dobrom upravljanju gde se nalaze: najave događaja, vesti, modeli akata, strateški i regulatorni okvir, baza pitanja i odgovora, konkursi i najave događaja, korisni linkovi, publikacije i drugi informacije – specijalno selektovane za sve zainteresovane koji obavljaju poslove u upravama gradova i opština Srbije“.

Jelena Jerinić, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union i ko-autorka Priručnika, izjavila je da je „ovo bio veliki izazov – jer svi imamo neku svest šta je dobro upravljanje – tako da smo na kraju ovog poduhvata demistifikovanja pojma – uspeli da sve delove ujednačimo. Dragoceni komentari kolega iz SKGO, koji su uvek vrlo predano i detaljno komentarisali sve – zaista su bili od pomoći, jer ne postoji niko u Srbiji ko ima više informacija o lokalnoj samoupravi.“

Zaključujući o svojim utiscima, Jerinić je rekla: „Kada smo pisali ovaj priručnik, zamišljala sam i volela bih da ova knjiga ne bude samo knjiga koja stoji u kancelarijama, na stolovima, koju će ljudi – ne pročitati jednom i ostaviti – već koja će ih motivisati da možda potraže neki novi pojam – čemu i služi indeks termina na kraju – te da se prisete nekih primera i detalja, da nađu neki link koji će im dati nove informacije – pa da će je upotrebljavati duži niz godina i da će im biti korisni u svakodnevnom radu. Volela bih da bude knjiga kojoj se ljudi vraćaju kada im je to potrebno za njihov posao.“

Dejan Vučetić, profesor dr Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu i ko-autor, izjavio je: „Utisci više nego pozitivni, tako da ću predložiti da ovaj priručnik uđe u dodatnu literaturu studentima na višim nivoima studija, jer je odlična osnova za studente i naučne radnike koji se bave lokalnom samoupravom. SKGO je pokazao da ima ogromnu količinu kvaliteta, informacija, znanja i kapitala - koja je važna i naučnoj zajednici, čak i u međunarodnim okvirima. Ovaj naš autentični pristup koji jedan čovek ne može da uradi, rezultat je iskustva tima koji ima direktnog iskustva preko 10 godina.“

Mirjana Stanković, ekspertkinja i višegodišnja saradnica SKGO i ko-autor, rekla je: „Drago mi je da brojni saradnici sa lokalnog nivoa prepoznaju teme i iskustvo iz primene sprovođenja principa dobrog upravljanja i kako se to u praksi prožima u svakodnevnom radu. Priručnik ima posebnu vrednost ne samo što je namenjen onima koji rade u lokalnim samoupravama – već što je od njih i potekao – koje smo slušali i sa kojima smo radili! S tim u vezi, odgovor na pitanje šta je opseg dobrog upravljanja – sve što radite, a da je malo više od zakona! Priručnik će svakako razjasniti neke stvari i nije važno samo za nas sada što radimo – jer sve ono što radimo je ulaganje u budućnost i tako vezano za princip odgovornosti kojim usmeravamo generacije koje dolaze. Opseg javnih resursa je veliki, gde nisu samo finansije – već najveći resurs – ljudi!“

Priručnik za sprovođenje principa dobrog upravljanja na lokalnom nivou” može se preuzeti sa linka:  http://skgo.org/storage/app/uploads/public/161/183/388/1611833880_Prirucnik_DU.pdf 

 

Baza znanja i informacija o dobrom upravljanju na lokalnom nivou – deo SKGO sajta, nalazi se na:

http://skgo.org/tematska-oblast/dobro-upravljanje 

 

Kontakt za dodatne informacije: 

Igor Pucarević, savetnik za dobro upravljanje, koordinator komponente na projektu „Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou“, igor.pucarevic@skgo.org