Vesti

Završeni razgovori sa građanima u romskim podstandardnim naseljima na temu ozakonjenja

Posetom Aleksincu 7. maja 2021. godine i razgovorom sa rukovodstvom opštine Aleksinac na čelu sa Daliborom Radičevićem, predsednikom opštine, kao i sa žiteljima romskih naselja u ulicama Vase Nikolića i Šumatovačkoj, završen je proces promovisanja procesa ozakonjenja stambenih objekata koji se sprovodi od strane Stalne konferencije gradova i opština kroz program ''Podrška EU inkluziji Roma u Srbiji - osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma'' koji finansira Evropska unija. Razgovorom sa građanima u romskim naseljima u Somboru, Vršcu, Mladenovcu, Paraćinu, Aleksincu, Leskovcu, Lebanu, Surdulici, Pirotu i Požarevcu oko 700 sugrađana na terenu imalo je prilike da u direktnom razgovoru sa predstavnicima SKGO i pravnicima Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) dobije informacije o procesu ozakonjenja, kao i da budu informisani o terminima kada im je pravna podrška za ozakonjenje stambenih objekata dostupna u prostorijama njihovih lokalnih samouprava. 

Prilikom obilaska terena, deljena je publikacija ''Kako da ozakonite kuću'' koja je pripremljena od strane Stalne konferencije gradova i opština i koja je priređena na srpskom i romskom jeziku i koja se može pronaći na sajtu SKGO ("Kako da ozakonite kuću" - publikacija).

Pravna podrška za proces ozakonjenja objekata na raspolaganju je romskim sugrađanima do kraja meseca maja, nakon čega će biti publikovana studija kojom će se zaokružiti ukupna saznanja o procesu ozakonjenja objekata u romskim naseljima u navedenih 10 jedinica lokalnih samouprava u Srbiji.