Vesti

Održana zajednička sednica Odbora za urbanizam, stanovanje i izgradnju i Odbora za komunalne delatnosti i energetiku

26. maja 2021. godine održana je zajednička sednica Odbora za urbanizam, stanovanje i izgradnju i Odbora za komunalne delatnosti i energetiku. Sednicom je predsedavao predsednik opštine Gadžin Han, Milisav Filipović, koji predsedava Odborom za komunalne delatnosti i energetiku.

Na dnevnom redu zajedničke sednice bile su aktuelne teme iz delokruga rada oba odbora. Predstavljen je set novousvojenih zakona iz oblasti energetike i klimatskih promena. Članovi Odbora bliže su upoznati sa nadležnostima lokalnih samouprava koje su utvrđene novim zakonskim rešenjima.

Usvojena je inicijativa za izmenu i dopunu Zakona o planiranju i izgradnji u delu koji se odnosi na zemljište za redovnu upotrebu objekta. Očekuje se da bi, ako ova inicijativa bude usvojena, to predstavljalo veliki podsticaj za ubrzavanje postupaka ozakonjenja.

Predstavljeno je Uputstvo za izradu programa stambene podrške za ozakonjenje stambenih objekata. Jedinice lokalne samouprave koje se odluče da sprovedu ovaj vid stambene podrške, moći će da koriste model programa i prateće modele akata koje je SKGO pripremila. Kako se radi o stambenoj podršci koja nije previše finansijski zahtevna, očekuje se da bi veći broj JLS mogao biti zainteresovan za pružanje ovog vida stambene podrške.

Gosti sednice bili su predstavnici Državne revizorske institucije. Oni su predstavili Izveštaj o svrsishodnosti poslovanja u oblasti funkcionisanja gradskog prevoza putnika. Izveštaj koji je DRI pripremila i predstavila pokazao je da veliki broj JLS (njih oko 40%) ne organizuje obavljanje komunalne delatnosti – uslugu prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju, a da je veliki broj građana nezadovoljan načinom kako se ova usluga pruža. To znači da postoji veliki prostor za unapređenje rada, a pretpostavka za to je i kreiranje strateškog i pravnog okvira na nacionalnom nivou, za šta je zaduženo resorno ministarstvo. SKGO planira da u narednom periodu započne sistematsko pružanje podrške svojim članicama i u ovoj oblasti.

Prezentacija - Stambena podrška

Prezentacija DRI - Funkcionisanje gradskog i prigradskog prevoza putnika