Vesti

Izveštaj sa II Sednice Predsedništva

U Beogradu je, 28. februara 2008. godine, održana Druga sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština kojom je predsedavao Željko Ožegović, predsednik SKGO. Pored članova Predsedništva, sednici je prisustvovaa predstavnica ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Prvi deo sednice, bio je posvećen usvajanju Zapisnika sa prethodne, Prve konstitutivne sednice Predsedništva i redovnom Izveštaju generalnog sekretara o radu Stručne službe između dve sednice Predsedništva. Predsedništvo je upoznato sa poslovima kojima se Stručna služba bavila u navedenom periodu sa posebnim osvrtom na novu organizacionu strukturu i proces decentralizacije odlučivanja unutar službe. Takođe, Predsedništvo je informisano o tome da Savetodavni centar pokušava na jednom mestu da objedini publikacije i druge materijale koje su do sada objavili SKGO, gradovi i opštine, kao i partnerske institucije i organizacije. Takođe, generalni sekretar je podsetio da u skladu sa novom organizacionom strukturom usvojenom na 36. Skupštini SKGO, sektor usluga SKGO za sada obuhvata Savetodavni centar i Centar za obuku, a uskoro će im se u radu pridružiti i treći centar, Centar za podršku izgradnje kapaciteta opština. Uključenjem mišljenja i preporuka Predsedništva SKGO, rad ovih centara trebalo bi da dodatno dobije na kvalitetu. Izveštaj generalnog sekretara kao i Zapisnik sa prethodne sednice, Predsedništvo je usvojilo jednoglasno.

U daljem toku sednice, doneta je odluka o imenovanju članova odbora SKGO, čime su i formalno konstituisani odbori. Prilikom sačinjavanja predloga, uzete su u obzir istaknute kandidature opština i gradova za članstvo u Odborima kao i njihove kandidature za predsednike odbora. Takođe, prilikom sačinjavanja ovog predloga, posebno se vodilo računa o podjednakoj zastupljenosti članova u odborima i drugim telima SKGO, kao i o njihovoj ravnomernoj geografskoj raspoređenosti, konkretnim problemima pojedinih jedinica lokalne samouprave i, najzad, njihovom učešću u realizaciji projekata u pojedinačnim oblastima koje spadaju u delokrug nekog od odbora.

Sednica je nastavljena usvajanjem Akcionog plana SKGO za 2008. godinu i potvrđivanjem odluke o imenovanju pomoćnika generalnog sekretara SKGO, kao sastavnim delom Informacije o unutrašnjoj organizaciji rada Stručne službe SKGO.

Zbog otkazivanja učešća predstavnika Diplomatske akademije pri MIP-u na ovoj sednici, unapređenje kapaciteta u oblasti međunarodne saradnje, predstavio je generalni sekretar, upoznavši Predsedništvo o predstojećim koracima u saradnji sa ovom ustanovom, posebno u domenu održavanja obuka predstavnika lokalne samouprave iz oblasti diplomatije i protokolarnih odnosa.

Na samom kraju sednice, jednoglasno su usvojene Informacija o procesu izrade Zakona o javnoj svojini RS, Informacija o Nacrtu zakona o državnom premeru i katastru nepokretnosti sa predlogom za upućivanje Inicijative i Informacija o inicijativi za uspostavljanje saradnje sa ministarstvom za telekominikacije i informatičko društvo u uvođenju jedinstvenog informacionog prostora.

Kako nije bilo pokrenutih novih pitanja i predloga, zaključen rad Druge sednice Predsedništva SKGO.