Vesti

Održani stručni paneli u okviru Evropskog dana lokalne samouprave

U okviru Evropskog dana lokalne samouprave, paralelno su održani stručni paneli na temu evropskih standarda u oblasti osnovnih prava (Panel I) kao i u oblasti zaštite podataka o ličnosti i pristupa informacijama od javnog značaja (Panel II). Tom prilikom predstavljeni su rezultati  Analize uticaja EU integracija na lokalnu samoupravu u oblasti osnovnih prava i Analize uticaja procesa evropskih integracija na lokalnu samoupravu u Srbiji u oblasti zaštite podataka o ličnosti i pristupa informacijama od javnog značaja. Oba dokumenta izrađena su u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza“ koji finansira Vlada Švedske, a sprovodi SKGO.

Tokom prvog panela prikazani su evropski standardi u oblasti osnovnih prava, govorilo se i o usklađenosti domaćeg pravnog okvira sa evropskim standardima sa fokusom na oblasti nediskriminacije i položaja osetljivih grupa i položaja nacionalnih manjina. Takođe, dat je i pregled kapaciteta, resursa i mogućnosti jedinica lokalne samouprave da sprovedu obaveze proistekle nakon procesa usklađivanja. Predstavljena su iskustva Švedske pri procesu osiguranja uskladjenosti nacionalnog zakonodavnog okvira sa evropskim standardima uz poseban osvrt na ulogu Švedske asocijacije lokalnih i regionalnih vlasti (SALAR) u pružanju podrške lokalnim samoupravama u primeni evropskih standarda. Tokom panela, bilo je reči o novinama koje donose izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije i njihov uticaj na postupanje Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Na panelu su učestvovali Ivana Stjelja, koautorka predstavljene analize, Institut za društvene nauke, Dejvid Jangkoautor analize, međunarodni  ekspert (SALAR), Jelena Kotević, viša savetnica, Poverenik za zaštitu  ravnopravnosti, uz moderaciju Sare Talijan, saradnice na programu  "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza".

Tokom trajanja drugog panela diskutovalo se u kojoj meri je naš Zakon o zaštiti podataka o ličnosti usklađen sa evropskim standardima i o odnosu prava na slobodan pristup informacijama od javno značaja i prava na zaštitu podataka o ličnosti. Predstavljena su iskustva Švedske u primeni Opšte uredbe o zaštiti podataka (tzv. GDPR-a) uz poseban osvrt na ulogu Švedske agencije za zaštitu podataka kao nadzornog organa i Švedske asocijacije lokalnih i regionalnih vlasti (SALAR) u pružanju podrške lokalnim samoupravama u primeni evropskih standarda. Predstavljene su nadležnosti i ovlašćenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti kao nadzornog organa koji obezbeđuje primenu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti uz poseban osvrt na usklađenost sa evropskim standardima i praksu Poverenika. 

Učesnici panela bili su: Dejvid Jangmeđunarodni ekspert (SALAR) i koautor predstavljene analize, Ana Toskić Cvetinović, izvršna  direktorka, Partneri za demokratske promene Srbija i autorka analize i  Zlatko Petrović, pomoćnik generalnog sekretara u Sektoru za nadzor,  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o  ličnosti, uz moderaciju Maje Stojanović Kerić, koautorka analize, šefica  Odeljenja za pravni sistem LS (SKGO)