Vesti

Inđija među najboljim evropskim destinacijama za ulaganja


Prema izboru ˝Magazin fDi˝, koji izdaje Financial Times, opština Inđija nalazi se na 18. mestu na listi 25 najboljih evropskih destinacija za strana ulaganja, ispred gradova kao što su Amsterdam, Varšava, Madrid, Frankfurt i Budimpešta.

Konkurs je sproveden tokom druge polovine 2007. godine, kada je ˝Magazin fDi˝ poslao upitnike na adrese više od 1.000 gradova i regiona širom Evrope. Osnovni kriterijumi izbora bili su privredni potencijal, najznačajnija ulaganja u prethode dve godine, nivo ulaganja i broj otvorenih radnih mesta, rast BDP, privredne reforme i prioriteti.


Učesnici su takođe odgovarali na pitanja u vezi strategija i reformi koje koriste kako bi privukli strana ulaganja, kao i u vezi važnijih projekata u oblasti infrastrukture i urbanističkog planiranja.


Opština Inđija je tokom 2006. i 2007. godine privukla oko 200 miliona evra stranih investicija. Tri najveće investicije bile su ulaganje indijske kompanije „Embassy Group“ u izgradnju tehnološkog parka, ukupne vrednosti od 600 miliona dolara, zatim multinacionalne građevinske kompanije „TradeUnique“ u poslovno-stambeni kompleks vredan oko 60 miliona evra, i ulaganje bugarske kompanije ˝Monbat˝ u fabriku akumulatora vredne 9 miliona evra.


Procena je da će samo ove tri investicije stvoriti oko 2.700 novih radnih mesta na teritoriji opštine.


Inđija je postala jedna od najpopularnijih destinacija za ulaganje ne samo u Srbiji već i u regionu Jugoistočne Evrope prvenstveno zbog brze i uslužne administracije, dobre infrastrukture, i primene najmodernijih informacionih tehnologija.