Vesti

Obrazovanje u uslovima krize

Okrugli sto na temu „Obrazovanje u uslovima krize: modeli racionalizacije školske mreže u Republici Srbiji“ održan je 21. oktobra 2009. godine u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština. Na skupu su bili prisutni predstavnici Ministarstva prosvete, kancelarije Svetske banke u Beogradu, domaći i strani stručnjaci, kao i predstavnici lokalnih samouprava. Okrugli sto je organizovan u sklopu aktivnosti Radne grupe za obrazovanje i zapošljavanje SKGO, koje su podržane od strane Fondacije Konrad Adenauer.

Cilj skupa je bio da se razmotre, a zatim i ponude političkim donosiocima odluka različiti potencijalni modeli optimizacije školske mreže.

Kroz diskusiju izlagača i učesnika izdvojen je čitav niz faktora koji u ovom trenutku utiče na pitanje reforme školske mreže u Srbiji, i zajednički stav svih prisutnih je bio da je sadašnja školska mreža glomazna, neefikasna, zahteva reformu i usaglašavanje sa okruženjem. Trenutna neefikasnost ima četiri dimenzije: pedagošku, menadžersku i fiskalnu neefikasnost, kao i neusklađenost sa potrebama tržišta rada. Naglašena je potreba reforme školske mreže i sa aspekta unapređenja kvaliteta obrazovnog procesa, posebno neophodnost usklađivanja školske mreže sa ukupnim društvenim okruženjem, koje se promenilo, a istaknuta je i potreba većeg angažovanja lokalne vlasti u proces funkcionisanja mreže.

Usaglašen je zajednički stav da je reforma školske mreže neophodna, ali da ne sme da ugrozi osnovne principe na kojima se temelji današnje obrazovanje u Srbiji – pravednost, dostupnost, kvalitet i mogućnost zapošljavanja. Optimizacija kao model je najprihvatljivija za sve učesnike jer omogućava usklađivanje sa realnošću, demografskim, geografskim, socijalnim, ekonomskim i političkim faktorima, uzimajući u obzir različiti razvoj lokalnih sredina, a posebno ruralnih područja.