Vesti

Ravnopravnost polova


U organizaciji Saveta evropskih opština i regija (CEMR), 20. i 21. februara 2008. godine u Pizi (Italija) održana je Konferencija o lokalnim akcijama za ravnopravnost polova.

Tročlanu delegaciju Stalne konferencije gradova i opština na ovom skupu predvodila je gospođa Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad i predsednica Odbora za evopske integracije i međunarodnu saradnju Stalne konferencije gradova i opština.


Skup u Pizi održan je kao poslednja konferencija u okviru projekta CEMR "Implementacija Evropske povelje o jednakosti žena i muškaraca na lokalnom nivou", ali takođe je obeležila i 25. godišnjicu prve konferencije CEMR o rodnoj ravnopravonosti, koja je održana u Pizi 1983. godine.


Skupu je prisustvovalo preko 450 učesnika iz više od 30 zemalja koji su diskutovali o pitanjima kao što su rodna ravnopravnost u Evropi i svetu, primena Povelje o ravnopravnosti CEMR, kao i o budućnosti Povelje. Na skupu je, takođe, izraženo žaljenje što se završava ovaj dvogodišnji projekat koji je finansijski podržavala Evropska komisija. S tim u vezi, učesnici su pozvali evropske institucije da podrže dalji rad na razvoju rodne ravnopravnosti i Povelje koju je usvojilo više od 600 gradova i opština u Evropi. Na konferenciji je održana posebna sednica posvećena Parizu, Beču i ostalim gradovima koji su usvojili Povelju i nakon usvajanja počeli sa primenom konkretnih mera.


Na kraju skupa usvojena je i Konačna deklaracija u kojoj su učesnici apelovali da se poštuje princip rodne ravnopravnosti prilikom pravljenja izbornih lista za Evropski parlament 2009. godine.


U nastavku aktivnosti povodom ravnopravnosti polova na lokalnom nivou, Stalna konferencija gradova i opština će promovisati povelju o rodnoj ravnopravnosti.


Evropska Povelja o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou namenjena je lokalnim i regionalnim upravama Evrope, koje se njenim potpisivanjem, javno obavezuju da će slediti principe rodne ravnopravnosti i sprovoditi odredbe propisane Poveljom u svojim sredinama.

Rodna ravnopravnost predstavlja fundamentalno pravo za sve i od suštinskog je značaja za svaku demokratsku sredinu. Da bi ovo pravo bilo ostvareno, ono mora biti ne samo prepoznato s pravne strane, već i uspešno primenjeno na sve aspekte političkog, ekonomskog, društvenog i kulturnog života.


Evropska povelja se može preuzeti sa adrese http://www.skgo.org/code/navigate.php?Id=43