Vesti

Poseta predstavnika srpskih opština francuskim partnerima

U okviru projekta „Upravljanje učinkom“ 10 pilot opština iz Srbija će u periodu od 3. do 9. februara 2008. godine posetiti partnerske opštine iz Francuske i razmeniti iskustva i rezultate dosadašnjih projektnih aktivnosti.

Projekat „Upravljanje učinkom“ je deo programa „Jačanje lokalne samouprave u Srbiji“, koji Stalna konferencija gradova i opština sprovodi u saradnji sa Evropskom agencijom za rekonstrukciju i Savetom Evrope. U projekat je uključeno 10 pilot opština iz Srbije: Novi Beograd, Pančevo, Senta, Sremska Mitrovica, Sremski Karlovci, Vranje, Medijana (GO Niš), Majdanpek, Bor i Kragujevac.

Upravljanje učinkom predstavlja osnovnu disciplinu koju lokalne vlasti mogu primenjivati kako bi poboljšale sopstvene rezultate, tj. odnos između kvaliteta i troškova, kao i transparentnosti usluga koje nude svojim građanima. Svrha projekta „Upravljanje učinkom“ je da omogući lokalnim vlastima na definisanju ključnih faktora koji određuju kvalitet pružanja usluga. Pilot opštine su identifikovali sopstvene pokazatelje učinka u jednoj od odabranih oblasti: lokalni ekonomski razvoj, interna i eksterna komunikacija i separacija otpada. Razmena iskustava sa francuskim kolegama će poslužiti kao osnov za uspostavljanje partnerstva i aktiviranje postojećih u cilju sprovođenja zajedničkih projekata.