Vesti

Decentralizacija zdravstvene zaštite


Radna grupa za finansiranje prenosa nadležnosti na lokalnu samoupravu u oblasti zdravstvene zaštite je održala drugi sastanak 1. februara 2008. godine u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština.


Pravna savetnica na programu iz Saveta Evrope, je na početku sastanka u kratkim crtama predstavila učesnicima aktivnosti koje Savet Evrope zajedno sa SKGO sprovodi na polju decentralizacije, a u okviru zajedničkog programa Saveta Evrope i EAR «Jačanje lokalne samouprave u Srbiji». U svom obraćanju, ona se osvrnula na radni sto koji su Savet Evrope i SKGO organizovali marta 2007. godine, a koji je bio posvećen finansiranju prenosa nadležnosti na lokalne samouprave u oblasti zdravstvene zaštite. Tom prilikom su se predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva finasija, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, opština i gradova, međunarodnih organizacija, kao i drugih relevantnih učesnika, dogovorili da osnuju radnu grupu koja će imati vodeću ulogu u procesu decentralizacije u oblasti zdravstvene zaštite i koja će raditi na razvoju novih finansijskih aranžmana za prenos nadležnosti na lokalnu vlast u ovoj oblasti. Shodno ovom dogovoru, organizovan je prvi sastanak, na kome je osnovana Radna grupe, utvrđen sastav i mandat.


Sastanku su prisustvovali predstavnici Projekta primarne zdravstvene zaštite na Balkanu (finansira kanadska Vlada, kroz Kanadsku agenciju za međunarodnu saradnju (CIDA)), koji su u kratkim crtama predstavili svoj projekat.

Direktor projekta, je prisutnima izložio cilj projekta – pomoć Vladi Srbije da artikuliše politiku primarne zdravstvene zaštite i stvori unapređen, efikasan i delotvoran sistemu primarne zdravstvene zaštite koji uvažava pitanja rodne ravnopravnosti i daje bolji pristup uslugama primarne zdravstvene zaštite u Srbiji, kao i da razvije akcioni plan za sledećih 5 godina.

Projekat sarađuje sa Ministarstvom zdravlja, udruženjima zdravstvenih radnika/ca, komorama zdravstvenih radnika/ca, organizacijama korisnika/ca, Institutima i zavodima za javno zdravlje, Univerzitetima, jednim brojem odabranih ustanova primarne zdravstvene zaštite u Srbiji, učesnicima/ama iz različitih sektora kao što su obrazovanje, rad, zdravstveno osiguranje i finansije koji igraju važnu ulogu u razvoju, pružanju i finansiranju primarne zdravstvene zaštite. Takođe, posebna pažnja je posvećena potrebama ugroženih i zapostavljenh grupa kao što su Romi, osobe sa invaliditetom, interno raseljena lica, kao i grupama koje unapređuju rodnu ravnopravnost u zdravstvu.


U projekat je uključena i SKGO preko svog sekretara Odbora za društvene delatnosti i preko predstavnika jedinica lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalaze pilot domovi zdravlja. Svim članovima Radne grupe biće dostavljen opis projekta i bilten kako bi se što bolje upoznali sa ciljevima, aktivnostima i rezultatima projekta.


Pomoćnica ministra zdravlja, iznela je pregled pravnog okvira u ovoj oblasti, a naročito je naglasila izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojima su preneta neka ovlašćenja na lokalnu samoupravu u pogledu osnivačkih prava, pre svega na domovima zdravlja i apotekama. Ona je istakla da je Projekat primarne zdravstvene zaštite na Balkanu neophodan kako bi lokalna samouprava prihvatila svoje obaveze na pravi način i dobila pokazatelje za planiranje zdravstvene zaštite na svim nivoima. Ministarstvo zdravlja će dati informaciju o tome kako i koliko sredstava iz republičkog budžeta je potrebno za finansiranje prenetih nadležnosti.


Savetnik u Ministarstvu finansija je podsetio prisutne na postojanja Zakona o finansiranju lokalne samouprave, koji je uneo mnogo novina, između ostalog namenske transfere, kao mogućnost da se finansiraju programi i projekti na lokalnom nivou.


Zatim je Radna grupa prešla na usvojeni dnevni red sastanka:


1. Predloženo je da Ministarstvo zdravlja vodi proces, a da Savet Evrope i SKGO pomažu rad Radne grupe. Takođe je naglašeno da je plan ambiciozan, pogotovo što se tiče rokova, ali je moguće da će usled produženja projekta, aktivnosti biti produžene do novembra.


Utvrđene su glavne aktivnosti Radne grupe:

a)     Procena sadašnje raspodele funkcija (nadležnosti) između centralnih i lokalnih vlasti u domenu zdravstvene zaštite;

b)     Utvrđivanje funkcija koje je moguće decentralizovati i modela finansiranja tih funkcija

c)     Uspostavljanje kriterijuma za prenos finansijskih sredstava lokalnim samoupravama u oblasti zdravstvene zaštite;

d)     Utvrđivanje minimalnih standarda za opremu i klasifikaciju u domovima zdravlja;

e)     Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava u oblasti pripreme i sprovođenja projekata u kojima učestvuje Ministarstvo zdravlja;

f)     Procena potreba za unapređenjem institucionalnih kapaciteta na republičkom i lokalnom

nivou za efikasno i efektivno pružanje zdravstvene zaštite u decentralizovanom okviru;


Članovi Radne grupe su u otvorenoj raspravi izneli svoje komentare, pomoćnica ministra zdravlja je ukazala na sledeće:

- aktivnost pod a) je već uređena zakonom

- aktivnost pod b) bi trebalo da se podeli na dva dela. Naime, preneta su osnivačka prava i obezbeđivanje opreme i održavanje zdravstvenih ustanova, a obezbeđivanje zdravstvene zaštite je centralizovano i finansira ga Republički zavod za zdravstveno osiguranje. Ovde neće doći do promene. Ovakav model centralizovanog finansiranja je iznuđen nedostatkom sredstava, jer bi trebalo osnovati lokalne zavode za zdravstveno osiguranje. Danas se na ime zdravstvene zaštite godišnje izdvaja 185 evra po glavi stanovnika, što ne daje da je racionalna decentralizacija tako niskih sredstava. Svaka decentralizacija poskupljuje zdravstvene usluge. Ako se mislilo da se predlože izmene zakona ili modeli, onda se može pričati o ovoj aktivnosti.

- aktivnost pod c) zahteva rad Radne grupe i trebalo bi videti8 da se finansira iz poreza. Ministarstva zdravlja je, imajući u vidu činjenicu da su fiskalni i drugi kapaciteti lokalne samouprave neujednačeni, predložilo i budžet usvojio da će se iz 80 miliona opredeljivati deo sredstava za finansiranje zdravstvene zaštite za nerazvijena područja, pa će nabavku medicinske opreme za domove zdravlja finansirati Ministarstvo. Domovi zdravlja su već poslali Ministarstvu zahteve za nabavku, pa će Ministarstvo finansirati deo. Slično treba da učini i Ministarstvo finansija. Moraju se uraditi takvi kriterijumi gde će na osnovu socio-medicinskih karakteristika, geografskog rasporeda, razvijenosti, patologije bolesti, starosnog doba, itd biti opredeljivana sredstva.

- aktivnost pod d), u Ministarstvu već postoji Pravilnik o opremi neophodnoj za obavljanje zdravstvene zaštite na nivou domova zdravlja, ali bi ga trebalo revidirati

- aktivnost pod e) je veoma važan zadatak. To je neophodno da se razvije svest o tome da lokalni nivo mora prepoznati potrebe, prilagođenost i finansiranje primarne zdravstvene zaštite. Ministarstvo se nadalo da će male jedinice lokalne samouprave ići u pravcu osnivanja jednog doma zdravlja za područje više malih jedinica lok.

samouprave, jer je to racionalnije, ali nažalost do sada je zabeležen samo jedan takav slučaj.

- aktivnost pod f) je bitna i doprineće da svi prethodno pobrojani zadaci dobiju institucionalni nivo i postanu realnost.


Načelnik odeljenja za privredu i finansije opštine Doljevac, se složio da prvi deo aktivnosti pod b) treba prebaciti u aktivnost pod a), a modele prebaciti u aktivnost pod c). On smatra da je dobro što lokalna samouprava ne finansira materijalen troškove, jer to omogućava više kreativnosti i obezbeđivanje boljih usluga. Što se tiče finansiranja, složio se da treba odrediti mehanizam – da se deo sredstava obavezno prenosi iz budžeta na lokalnu samoupravei i da nerazvijene jedinice lokalne samouprave u određenom procentu budu dotirane npr. do 5% transfera na godišnjem nivou.


Ukazano je na to da se zdravstvo nalazi u tranziciji na putu ka samostalnosti. Postoje problemi u prenetim osnivačkim pravima. U lokalnoj samoupravi mora postojati jedno odeljenje za zdravstvenu zaštitu koje bi bilo u vezi sa zavodima za javno zdravlje. Sredstva doprinosa se ne mogu tek tako decentralizovati, jer postoje ogromni dugovi, tj. neuplaćena sredstva doprinosa.Nije moguća ni asimetrična decentralizacija. Što ne znači da se neće postepeno ići ka tome.


2. Članovi Radne grupe su se složili sa predloženim potrebnim kvalifikacijama domaćih eksperata ( završen ekonomski fakultet, po mogućstvu specijalizacija u javnim finansijama ili javnoj upravi, i oko 4 – 5 godina radnog iskustva na ovim ili poslovima istraživanja, osnovno razumevanje funkcionisanja sistema zdravstvene zaštite u Srbiji, poznavanje engleskog jezika, radno iskustvo u prikupljanju i analizi podataka upotrebom kvantitativne metode i statistike, poznavanje standarda Office software, a posebno Excel programa).

Što se tiče sekretarskih aktivnosti, dogovoreno je da Ministarstvo zdravlja ima počasnu funkciju, a da sekretarska podrška ostano na Savetu Evrope.


3. Tokom diskusije o radnom planu, članovi su se složili da se radni plan konstantno revidira u odnosu na okolnosti.


Sledeći sastanak je zakazan za prvu polovinu marta 2008. godine.