Vesti

Održana druga sednica Nadzornog odbora projekta "Podsticajno roditeljstvo kroz igru"

Predstavnici Stalne konferencije gradova i opština učestvovali su u radu druge sednice Upravnog odbora projekta “Podsticajno roditeljstvo kroz igru”, održanog 28. septembra 2021. godine u Palati Srbija. Oni su predstavili su ključne zaključke i preporuke za unapređenje podrške roditeljstvu i ranom razvoju dece u pet pilot lokalnih samouprava (Bor, Novi Pazar, Novi Sad, Kragujevac, Vranje) kao i preliminarne preporuke za nacionalni nivo.

Ovaj projekat sprovodi UNICEF uz podršku Vlade Srbije i LEGO fondacije, a Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju koordinira radom ovog intersektorskog odbora u koji su uključena i ministarstva zdravlja, prosvete, državne uprave i lokalne samouprave, rada, zapošljavanja, boračke i socijalne zaštite, kao i SKGO kao implementacioni partner.

"Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji (MPBD) daje podršku podsticajnom roditeljstvu i kroz rad na unapređenju zakonodavnih okvira iz  Porodičnog zakona", istakla je Milka Milovanović Minić, državna sekretarka MPBD i osvrnula se na pojedine odredbe Porodičnog zakona, čiju izmenu predlaže to Ministarstvo.

Predsednica Upravnog odbora ovog projekta Slavica Đukić Dejanović  rekla je da je više od 10.000 roditelja do sada na neki način obuhvaćeno projektom, uključujući i savetovanja na daljinu kroz video pozive u patronažnim službama, kao i aplikacije za roditelje novorođenčadi.

Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rekla je, osvrćući se na proces reforme sistema socijalne zaštite u Srbiji, koji je usmeren ka podršci biološkoj porodici, da je 2000. godine na institucionalnom smeštaju bilo 3.500 dece, dok je danas ta brojka 600.

Josi Ečeveri Burkhart, predstavnica UNICEF-a, rekla je da preliminarni  rezultati istraživanja potvrđuju da je roditeljima potrebna sistemska  podrška, da imaju poverenje u pružaoce usluga, patronažu i pedijatre, ali da očekuju više individualizovane podrške.