Vesti

Održana konferencija “Sistem upravljanja ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi”

Konferencije „Sistem upravljanja ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi“ koju je organizovana u okviru  Programa Saveta Evrope „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi – faza 2“ , održana je 21. septembra sa ciljem da se učesnicima predstave rezultati ostvareni u okviru Programa u pogledu jačanja funkcije upravljanja ljudskim resursima i stručnog usavršavanja u lokalnim samoupravama kao i predstojeći reformski procesi u ovoj oblasti.

U radu konferencije učestvovali su i predstavnici iz 26 lokalnih samouprava a učesnicima su se obratili

predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Stalne konferencije gradova i opština i Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

Jasmina Benmansur, pomoćnica ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, obraćajući se prisutnima istakla je da je postignut uspeh u uvođenju modernih instrumenata za upravljanje ljudskim resursima kao i za izgradnju kapaciteta i stručno usavršavanje u svim gradovima i opštinama. „Stručno usavršavanje zahteva kontinuiran strateški pristup i nastavićemo istom dinamikom rada i nakon donošenja nove Strategije reforme javne uprave za period od 2021. do 2023. godine“.

„Bez pravih ljudi na pravom mestu u pravo vreme, koji su motivisani, spremni i kvalifikovani, ne može biti efikasne javne uprave i zato su profesionalizacija i depolitizacija javne uprave i na lokalnom nivou u centru našeg rada“, rekao je Martin Klauke, šef operacija 2 u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji.

Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO je istakao da zaposleni u lokalnim samoupravama imaju želju da se edukuju u ovoj oblasti i da razumeju koliko je važno stručno usavršavanje, kao i dobro upravljanje ljudskim resursima.

„Svedoci smo ogromne energije koja je do sada uložena u uspostavljanje i razvoj sistema upravljanja ljudskim resursima na lokalnom nivou i slobodno možemo reći da ovakav vid podrške može da bude primer i za neke druge oblasti“, zaključio je Staničić i dodao da rukovodstvo lokalnih samouprava mora biti sposobno da samo proceni „dokle je stigla“ njihova uprava, odnosno koji je nivo znanja i kompetencija zaposlenih.

Nadia Ćuk, zamenica šefa misije Saveta Evrope u Beogradu, poručila je da su lokalne samouprave motor razvoja svake zemlje i jedan od najvažnijih pokazatelja decentralizacije javne uprave u celini.

„Veoma je važno postojanje jakih, kompetentnih i efikasnih lokalnih samouprava, što je ujedno i cilj koji želimo da ostvarim kroz reformu službeničkog sistema na lokalu u Srbiji. Na kraju krajeva, jaka lokalna samouprava je upravo onaj temelj na kome će se zasnivati primena regionalnih politika EU“, zaključila je Ćuk

Opšti zaključak Konferencije ukazuje na važnost ovog Programa, imajući u vidu povećanje učinka u oblasti ULJR u 50 lokalnih samouprava za 20% u odnosu na period pre programske podrške. Takođe je istaknuta i potreba da se nastavi sa ovakvom vrstom podrške, pre svega imajući u vidu kompleksnost celokupnog procesa modernizacije službeničkog sistem na lokalu u skladu sa zahtevima Reforme jave uprave u oblasti upravljanja ljudskim resursima i stručnog usavršavanja.

Paketi za onlajn komunikaciju za zaposlene u lokalnim samoupravama

Predstavnici lokalnih samouprava koji su učestvovali u Programu dobili su od Saveta Evrope paket za onlajn komunikaciju koji sadrži slušalice, mikrofon i kameru, što će im biti od velike pomoći za praćenje obuka za stručno usavršavanje koje se, u uslovima pandemije COVID 19, održavaju uglavnom u online formi. Programski tim će opremu za komunikaciju podeliti ostalim lokalnim samoupravama širom Srbije.

 

 

Program „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi – faza 2“ zajednički finansiraju Evropska unija i Savet Evrope a sprovodi Savet Evrope u saradnji sa programskim partnerima Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Stalnom konferencijom gradova i opština.