Vesti

Potpisani memorandumi o saradnji sa opštinama Bač, Sremski Karlovci i Irig

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u partnerstvu sa još 14 međunarodnih organizacija dobila je podršku iz EU Programa za istraživanje i inovacije HORIZON 2020 za projekat “BeCulTOUR - Više od kulturnog turizma: Humanističke inovacije za održiv i cirkularni kulturni turizam”, koji je bio prvi na listi odobrenih predloga iz cele Evrope.

Ovaj trogodišnji projekat, koji je počeo februara 2021. godine, bavi se unapređenjem i inovativnim razvojem u oblasti kulturnog nasleđa i turizma u šest evropskih oblasti – među kojima je i Vojvodina, odnosno Bač, Sremski Karlovci i Irig – sa idejom da se izradi šest akcionih planova pod vođstvom lokalnih zajednica za organe uprave koji se odnose na podsticanje održivog i cirkularnog kulturnog turizma na ovim evropskim pilot-lokalitetima nasleđa.

Da bi se podržalo sprovođenje i praćenje akcionih planova, osmišljene su nove metode za procenu metabolizma turističkih tokova, u skladu sa pristupom cirkularne ekonomije u kulturnom turizmu. Višedimenzionalni uticaj kulturnog turizma biće procenjen korišćenjem inovativnih statističkih metoda, alata i ključnih pokazatelja učinka, uz identifikovanje naprednih IT sistema i alata za upravljanje veće količine podataka (big data management). Akcioni planovi će biti dovršeni uz mapiranje alternativa za finansiranje da bi se omogućili delotvorno sprovođenje, nadogradnja i dugoročna održivost u ovim evropskim pilot-regionima nasleđa.

Nakon inicijalne faze projekta u kome su sintetizovani kompleksni zahtevi istraživačko-inovativnog pristupa u oblasti kulturnog nasleđa i turizma, te odgovornost i osetljivost kulturno-istorijskog, religijskog i prirodnog nasleđa Bača, Sremskih Karlovaca i Iriga, kojima će se projekat baviti i unapređivati – tim SKGO je visokim predstavnincima opština predstavio operativni plan i dinamiku aktivnosti u Beogradu.

Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, istakao je značaj, odgovornost i izazov koji Be.CULTOUR projekat predstavlja i izrazio zahvalnost i spremnost opština da se uključe u ovaj istraživačko-inovativni poduhvat sa ciljem promovisanja turizma i nasleđa od velike važnosti.

Ivan Milivojević, zamenik generalnog sekretara SKGO za usluge članstvu i menadžer Be.CULTOUR projekta, istakao je da je ovo treći Horizon projekat koji sprovodi SKGO i da će i širi stručni tim SKGO-a biti uključen u projektne aktivnosti u skladu sa multidisciplinarnim temama koje su predmet angažovanja – od cirkularne ekonomije i lokalnog ekonomskog razvoja, preko evropskih integracija do zaštite životne sredine.

Aleksandar Stojkečić, predsednik Opštine Sremski Karlovci, istakao je spremnost za uključivanje u projektne aktivnosti, imajući u vidu dobar trenutak koji se poklapa sa poduhvatom podrške Vlade Republike Srbije i Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, koji se ogleda u novousvojenom Zakonu o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca, koji prati institucionalni i finansijski okvir za celovit i održiv pristup obnovi jedinstvenog nasleđa ove opštine.

Marina Balaban, zamenica predsednika Opštine Bač, istakla je da će podrška kroz istraživanja i participativnoj izradi akcionog plana za kulturni turizam, koji je predviđen Be.CULTOUR projektom, biti značajna imajući u vidu da je Bačka tvrđava nominovana da se uvrsti na UNESKO-vu listu svetske baštine, te da će ovaj inovativni pristup i rezultati doprineti u aplikacionom procesu koji je u toku.

Tihomir Stojaković, predsednik Opštine Irig, uz iskazivanje podrške i saradnje, rekao je da će značajni infrastrukturni radovi koji su u toku, omogućiti veću i bolju dostupnost Fruške Gore posetiocima.

Oliver Ognjenović, načelnik Opštinske uprave Iriga, istakao je da se brojni inovativni pristupi i aktivnosti Horizon projekta poklapaju sa postojećim predlozima i planovima za lokalni ekonomski razvoj, te brendiranje i promociju fruškogorskog banjskog i kulturno-istorijskog, odnosno duhovnog nasleđa.

Aleksandra Vukmirović, šefica SKGO Službe za međunarodnu saradnju i evropske integracije i savetnica na projektu, pomenula je brojne mogućnosti Be.CULTOUR projekta koji se tiču međunarodnog povezivanja, razmene iskustva i saradnje, ističući da je preko 60 gradova, opština, regiona, kulturnih institucija i organizacija iz preko 20 zemalja Evrope podnelo svoje prijave i zainteresovanost za zajednički rad i unapređenje kulturnog turizma, kao i prednosti rezultata projekta u vidu analize raspoloživih fondova Evropske unije, što će otvoriti vrata za zajedničko apliciranje na budućim projektima i saradnju.

Igor Pucarević, savetnik SKGO za dobro upravljanje i koordinator projekta, predstavio je članovima visokih delegacija opština nastupajuće aktivnosti i operativni plan sa dinamikom za nastupajuću godinu, izdvajajući nastupajući participativni proces i metodologiju rada sa nadležnim organima i zainteresovanim ciljnim grupama i pojedincima, kao što su: biznis inkubatori i klasteri, IT-hub-ovi, stručnjaci, mladi, lokalna udruženja i aktivisti, inovatori itd. iz oblasti: nasleđa, turizma i ugostiteljstva, lokalnog ekonomskog razvoja, očuvanja tradicije, zanata, gastronomije, zaštite životne sredine itd.

Nakon predstavljanja ključnih informacija od značaja za operativno sprovođenje Be.CULTOUR projektnih aktivnosti, potpisani su i memorandumi o saradnji u Beogradu u ponedeljak, 23. avgusta, i u Irigu u petak, 10. septembra.